Centrul European pentru Integrare Socio-Economică, alături de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Buzău şi Asociaţia RESPIRO, iniţiatoarea proiectului, desfășoară astăzi la Buzău, începând cu ora 10:00, la cross-ul „RESPIRO – sănătate fără dependenţe”, eveniment dedicat Zilei Mondiale Antifumat.
Traseul pe care participanţii îl vor urmă va începe din faţă Parcului Crâng, va continua pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, va traversa intersecţia cu Bulevardul Unirii, către Palatul Comunal, şi se va finaliza pe platoul din Piaţă Daciei, într-o zona special amenajată, unde organizatorii vor acordă premii şi felicitări celor care au sprijinit promovarea unui stil de viaţă sănătos, prin participarea la acest cross cu caracter motivator şi educativ. Pe parcursul
întregului traseu vor fi distribuite materiale informative cu privire la riscurile expunerii la fumul de ţigară, atât a fumătorilor, cât şi a celor din jurul lor, precum şi la beneficiile adoptării unui stil de viaţă lipsit de vicii.
“Suntem încântaţi că, la trei decenii de la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a institui Ziua Mondială Antifumat, acest manifest împotriva unui viciu distructiv este încă activ, iar acţiuni dedicate educării şi informării pe acest subiect au loc şi în oraşul Buzău. Dacă o singură persoană, măcar, din toţi cei care vor fi expuşi mesajelor, va alege să renunţe la fumat sau, şi mai înţelept, să nu se apuce niciodată de acest obicei, noi, Centrul European pentru Integrare Socio-Economică, putem consideră că evenimentul a reprezentat un succes.”, au declarat fondatorii C.E.I.S.E.
Reprezentanţii presei buzoiene sunt invitaţi la conferinţă de presă dedicată evenimentului, care va avea loc la “Clubul Poliţiştilor”, în ziua cross-ului, începând cu ora 09:00. Jurnaliştii vor avea, astfel, ocazia de a primi toate informaţiile legate de această acţiune direct de la reprezentanţii Asociaţiei RESPIRO şi invitaţii acestora din zona medicală, poliţie şi educaţie.
Ziua Mondială Antifumat se sărbătoreşte în fiecare an, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) la dată de 31 mai. Această a hotărât în 1987 că trebuie să existe, anual, o zi în care, la nivelul tuturor statelor lumii, să fie atrasă atenţia asupra pericolelor la care se expun fumătorii şi asupra importanţei punerii bazelor unor politici care să ducă la reducerea
consumului de ţigări. OMS priveşte consumul de ţigări că pe o epidemie, întrucât provoacă anual moartea a 5,4 milioane de oameni şi este cea mai importantă cauza de deces ce poate fi prevenită.