Mâine, la muzeu, la vernisaj! Vă așteptăm!

de Stiri Buzau Media
Vernisajul expoziției temporare „Oameni ai Unirii” are loc joi, 30 noiembrie 2023, începând cu ora 10:00, la sediul Muzeului Județean Buzău, iar intrarea este liberă!
Expoziția este dedicată atât unor personalități militare care prin faptele lor eroice au reușit să rămână pe veșnicie în paginile de istorie, cât și celor mai importante evenimente istorice care s-au desfășurat pe teritoriul țării noastre având comun un singur ideal – UNIREA.
Firul epic al expunerii începe cu Unirea Principatelor Române, înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, marchează momentul 1877-1878, obținerea independenței, și se încheie cu 1 Decembrie 1918.
Expoziția „Oameni ai Unirii” este dedicată deopotrivă liderilor politici și militari care prin acțiunile lor au întregit poporul român într-un singur stat, însă și celor mulți care și-au jertfit viața în tranșee pentru acest ideal. Astfel, alături de brevete militare, imagini cu soldați români pe frontul unirii, drapele și efecte militare, în sala de expoziție se regăsesc uniforme de epocă, uniforme ale jandarmilor români de la finele sec. al XIX-lea și începutul sec. al XX-lea, dar și costume populare. Expoziția este completată de informații despre mareșalul Constantin Prezan, care în afară de participarea la Primul Război Mondial a coordonat operațiile militare pentru apărarea Marii Uniri (acțiunile militare desfășurate de Armata Română între 27 octombrie/9 noiembrie 1918 și 20 martie 1920: Războiul Româno-Ungar/15 aprilie-06 august 1919; organizarea defensivei pe frontiera de est și nord-est amenințată de trupele sovietice; dezarmarea trupelor austro-ungare din Bucovina, Transilvania, Crișana și Maramureș).
Evenimentul expozițional nu ar fi fost posibil fără sprijinul Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, al Asociației ”Museum Vasluiensis” și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău cărora le mulțumim pentru colaborare. Expoziția rămâne deschisă până pe 4 februarie 2024.