Ministrul Finanțelor Publice devine optimist: Companiile au revenit la plata impozitelor. Preconizez că economia va ieși din această criză mult mai bine decât mă așteptam

de Stiri Buzau Media

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, susține că peste cinci zile va primi rezultatele privind încasările la bugetul de stat, pentru ultima lună, dar că din estimările sale recente rezultă că situația nu este nici pe departe atât de gravă pe cât o preconiza.

„Economia va ieși mult mai bine decât ne așteptam din această criză. Știu că am spus că au scăzut încasările, dar acum companiile au revenit, plătesc la timp și estimez că în aprilie vom încheia mai bine decât credeam. 90% dintre companiile românești sunt IMM-uri, s-au descurcat să-și facă reconversie, au răspuns imediat la apelul nostru, s-au pliat pe situația de față și au început să producă ventilatoare, materiale sanitare și ce a mai fost nevoie. Veți vedea, eu am încredere că după ce ieșim din această criză vom avea o economie mult mai bună”, a comentat Cîțu, în cadrul unei intervenții la Digi24.

Ministrul Finanțelor a mai adăugat că principalul obiectiv al statului a fost acela de a asigura sănătatea românilor, dar că o dată ce se va depăși vârful epidemiei și se vor relaxa măsurile de izolare socială, vor fi puse în mișcare instrumentele necesare pentru relansarea economiei:

Să știți că am avut astăzi o întâlnire și cu reprezentanții BERD și cam toți cei cu care am discutat sunt optimiști și se arată încrezători că vom avea o revenire economică puternică.  După ce va trece vârful acestei crize, ne vom putea concentra pe economie și vă asigur că avem instrumentele necesare pentru a o relansa. Am mai spus-o, principalul obiectiv pentru noi a fost să menținem sănătatea românilor, iar al doile obiectiv să menținem capacitatea de producție a companiilor. Dacă ne-am îndeplinit aceste două obiective, vom reuși să trecem și de criza economică. Avem instrumentele necesare, știm cum să o facem. Nu este prima oară când economia se confruntă cu o criză, toate țările au mai trecut prin astfel de situații, de aceea spun că avem instrumente și că ne vom descurca să ieșim bine”, a spus Cîțu.

În continuare, România se împrumută din piața internă pentru a putea face față cheltuielilor de stat, a mai explicat ministrul.  Alte programe de împrumuturi pentru sprijinrea companiilor sunt negociate cu BERD și cu alte instituții financiare similare. „Ne uităm și la piața externă, dar deocamdată, în această etapă, ne împrumutăm doar din piața internă”, a comentat ministrul Cîțu. El a adăugat că Ministerul său insistă pe precauție, asigurând doar acele cheltuieli pe care bugetul le poate suporta. Acțiunile precaute ale statului devin o garanție că într-o eventuală etapă viitoare – dacă se va impune – se vor putea accesa ușor și împrumuturi din piața externă.

Ministrul Finanțelor a mai spus că în prezent se lucrează și la un prgram de „emisiuni de tiluri de stat” (pentru împrumut de la populația care dispune de bani).  ”E o procedură internă, suntem în lucru. Vom anunța în cel mai scurt timp mai multe detalii”, a transmis Cîțu.