Moment istoric la Mărăcineni!

de Stiri Buzau Media

Moment istoric în comuna buzoiană Mărăcineni. Ieri, 9 mai, a avut loc amplasarea conductei prin care vor trece gazele naturale către Mărăcineni, parte extrem de importantă a proiectului pentru înființarea sistemului de distribuție de gaze naturale în comună.

Lucrările de ieri au implicat un proces ingineresc complex, care a presupus chiar și blocarea traficului pe Drumul Județean 203 K, pentru o perioadă, fiind nevoie de întinderea conductei care trece pe sub râul Buzău.

Proiectul prin care gazele naturale vor ajunge la casele locuitorilor din Mărăcineni a fost depus de autoritățile locale pentru finanțare printr-un program derulat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, fiind singurul din județ acceptat la finanțare. Valoarea investiției este de 91 de milioane de lei, din care 77 de milioane vor veni de la Uniunea Europeană.

Lucrările prin care se vor trage conducte de gaze de la Vernești, pe sub râul Buzău, până la Mărăcineni, sunt realizate de grupul de firme COMESAD, cu sediul la Bascov, lângă Pitești. Conducta are un traseu subteran, pe o lungime de 820 de metri, pe sub calea ferată Buzău-Nehoiașu, șoseaua Buzău-Brașov, canalul energetic și râul Buzău. În dreptul râului Buzău, țeava de gaze a coborât până la o adâncime de 60 de metri.

Potrivit proiectului, într-o primă fază, gazele vor ajunge în satele Mărăcineni, Căpățânești și Potoceni. Mărăcineni este însă prima comună din județul Buzău în care vor ajunge gazele naturale după subtraversarea magistralei. Vor urma Săpoca și alte comune de pe valea Slănicului, Cernătești și Beceni, după care gazele vor încălzi și alte locuințe din zona de est a județului.