Niciun municipiu și niciun oraș, din județul Buzău, nu riscă să fie declasificat, în urma scăderii populației

de Stiri Buzau Media
În ciuda scăderii semnificative a populației, în ultimii ani, niciun municipiu ori oraș, din județul Buzău, nu riscă să fie declasificat, adică să devină orașe, respectiv comune.
Potrivit datelor Institutului de Statistică Buzău, oraşul Pogoanele este oraşul cel mai mic din judeţ, cu 6.384 locuitori, iar cel mai mare oraş este Nehoiu cu 9.464 locuitori. Pe de altă parte, oraşul Pătârlagele a pierdut 14,7 la sută din populaţie în ultimii 10 ani, de la 7.304 la 6.276 de locuitori. Cu toate că deocamdată nu se află în situaţia de a fi transformate în comune, Pogoanele şi Pătârlagele se apropie de limita de 5.000 de locuitori care încă le mai conferă statutul de oraşe.
Municipiul Buzău, reşedinţă a judeţului, are acum o populaţie rezidentă de peste 103.000 de persoane, iar în municipiul Râmnicu Sărat, numărul cetăţenilor este de aproape 29.000, cu 4.000 peste pragul minim indicat în cazul muncipiilor.
Potrivit Planului de amenajare a teritoriului naţional, un municipiu ar trebui să numere 25.000 de locuitori, iar oraşele cel puţin 5.000. Totodată, un municipiu reşedinţă de judeţ trebuie să înregistreze minim 50.000 de locuitori, fiind încadrate în funcţie de gradul de dezvoltare în mai multe ranguri.
Declasificarea unor municipii şi oraşe ar conduce pe lângă diminuarea numărului de consilieri şi a salariilor din administraţia publică cât şi micşorarea grilei de taxe şi impozite sau cuantumul sumelor alocate de la bugetul de stat pentru cheltuieli de funcţionare. Specialiştii din domeniul administraţiei sunt de părere că declasificarea unor localităţi nu ţine, însă, doar de numărul de locuitori, ci şi de organizarea acestora.