Dacă vor alege să suspende contractul de RCA pe perioada cât e suspendat dreptul de circulaţie al maşinii sau cât e imobilizată, şoferii vor trebui să predea şi plăcuţele de înmatriculare, după cum prevede noul cadru legal al asigurărilor pentru răspundere civilă auto (RCA). Ideea de suspendare a contractului nu e nouă, existând şi acum, iar cazurile de suspendare sunt aceleaşi. Condiţia predării plăcuţelor este însă nouă, iar nerespectarea ei va atrage amenzi şi nu numai, potrivit avocatnet.ro.
Parlamentarii au votat un alt cadru legal al RCA, unul care înlocuieşte total OUG nr. 54/2016 şi care modifică destul de multe aspecte importante. Dacă ieri va spuneam despre ce înseamnă un asigurat cu risc ridicat şi cum îşi va face el asigurare, astăzi ne concentrăm pe un alt aspect care se schimbă în noul cadru RCA, adică Legea nr. 132/2017.
E vorba despre o consecinţă a suspendării contractului de RCA. În nouă lege, care va intră în vigoare pe 12 iulie, scrie că, în urmă suspendării contractului, plăcuţele de înmatriculare/înregistrare trebuie predate obligatoriu autorităţii care le-a eliberat.
În continuare, contractul va putea fi suspendat dacă:
– se suspendă dreptul de circulaţie al maşinii sau
– maşina e imobilizată.
„Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA pe perioada suspendării dreptului de circulaţie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului, cu obligaţia depunerii plăcuţelor de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat”, potrivit Legii nr. 132/2017.
Conform textului, contractul nu trebuie suspendat obligatoriu, dar e preferabil pentru a nu mai plăti banii pe asigurare. Lucrurile stau la fel şi în prezent, dar această obligaţia de predare a plăcuţelor nu există acum.
„Asiguratul are obligaţia că, pe toată durata suspendării contractului RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spaţiu privat, în afară domeniului public. Neîndeplinirea acestei obligaţii este asimilată cu încălcarea obligaţiei de asigurare şi neîndeplinirea obligaţiei de a depune plăcuţele de înmatriculare şi se sancţionează contraventional”, mai scrie în lege.
Care e sancţiunea pentru cei care nu predau plăcuţele şi pentru cei care nu ţin vehiculul într-un spaţiu privat pe perioada suspendării contractului RCA? Potrivit legii, proprietarul va riscă o amendă de la 1.000 şi 2.000 de lei şi reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare.
„Procedura suspendării şi a cazurilor de imobilizare se stabileşte prin reglementări comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor, A.S.F. şi Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene”, scrie în legea care intră în vigoare săptămâna viitoare. Aşadar, mai multe despre acest subiect vom află dintr-o reglementare viitoare.