Incendiile de vegetație dau mari bătăi de cap pompierilor buzoieni. De la începutul anului, pe teritoriul judeţului Buzău, s-au înregistrat 71 de arderi necontrolate, suprafaţa afectată fiind de aproximativ 785 ha. Ultima intervenție de amploare a avut loc luni după-amiază.
La ora 14:24, prin sistemul 112, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău s-a primit un apel de urgenţă ce semnala un incendiu de vegetaţie uscată pe raza localităţii Maruntisu, oraş Pătârlagele judeţul Buzău.
La faţa locului s-a deplasat o autospecială de stingere cu apă şi spumă din cadrul Staţiei de Pompieri Marunțșu. În momentul sosirii echipajului la faţă locului incendiul se manifesta la aproximativ 2500 de mp de vegetaţie uscată, mărăciniş şi lăstăriş, cuprinzând în mijlocul zonei de ardere un saivan de oi, cu posibilităţi de extindere la o locuinţă din apropiere. Pompierii au acționat contracronometru pentru localizarea şi lichidarea incendiului, acesta fiind stins în limitele găsite.
Cu toate acestea, în urma incendiului au ars aproximativ 2500 mp vegetaţie uscată, mărăciniş şi lăstăriş, saivanul de oi în suprafaţă de aproximativ 35 mp, precum şi 24 de animale (9 oi, 6 capre, 4 miei, 5 iezi). De asemenea, din cercetările efectuate la faţa locului a reieşit faptul că incendiul a fost cel mai probabil provocat de folosirea focului deschis în spaţiile deschise.
De la începutul anului şi până în prezent, pe teritoriul judeţului Buzău, s-au înregistrat un număr de 71 arderi necontrolate, suprafaţa afectată fiind de aproximativ 785 ha. Din analiza efectuată la nivelul Centrului Operaţional Judeţean a reieşit faptul că incendiile au avut drept cauza probabilă focul deschis în spaţii deschise (în 66% din cazuri), fumatul în locuri nepermise (în 24% din cazuri) şi acţiune intenţionată (în 10 % din cazuri). Pentru evitarea
producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, aduce la cunoştinţă faptul că, arderea vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea acordului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc din partea autorităţilor locale.
„De asemenea, pentru evitarea unor consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător, recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri preventive:
– desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Fără obţinerea acestor documente şi luarea măsurilor preventive, proprietarii de terenuri, sunt pasibili de sancţiuni contravenţionale”, spun reprezentanții ISU Buzău.