Petre Emanoil Neagu: 𝐓𝐞𝐳𝐚𝐮𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐏𝐢𝐞𝐭𝐫𝐨𝐚𝐬𝐚 – 𝐦𝐨𝐬𝐭𝐞𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐚𝐮𝐫 𝐚 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐜𝐢𝐯𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐢𝐢 𝐧𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬𝐜𝐮𝐭𝐞

de Stiri Buzau Media

Devenit cel mai valoros tezaur descoperit pe teritoriul României, „Cloșca cu puii de aur” a fost prezentat la Expoziția Universală de la Paris din 1867, apoi a fost expus la Londra, iar în anul 1872,  s-a aflat la Expoziția Internațională de la Viena, ceea ce a dus la creșterea notorietății sale.

Valoarea istorică și artistică a pieselor care compuneau tezaurul a fost repede remarcată de oamenii de cultură ai vremii și apreciată de conducerea Țării Românești, care, prin decretul domnesc al lui Alexandru Dimitrie Ghica, hotăra, la 26 iulie 1838, expunerea lui permanentă într-un muzeu.

Printre cei care s-au ocupat de cercetarea tezaurului s-au numărat profesorul Petrache Poenaru și Alexandru Odobescu, care si-a dedicat întreaga viață studiului acestor piese, publicând lucrarea „Le tresor de Pietrossa” între anii 1889-1900 la Paris și Leipzig.

Din cele 22 de piese care compuneau tezaurul în momentul descoperirii și care cântăreau peste 40 kg de aur, au mai fost găsite doar 12 piese în greutate de 19,919 kg. Restul obiectelor au fost, cel mai probabil, topite în perioada când s-au aflat în posesia lui Verusi și nu au mai fost niciodată recuperate.

𝙏𝙐 𝙖𝙞 𝙫𝙖𝙯𝙪𝙩 𝙏𝙚𝙯𝙖𝙪𝙧𝙪𝙡 𝙙𝙚 𝙡𝙖 𝙋𝙞𝙚𝙩𝙧𝙤𝙖𝙨𝙖?

Petre Emanoil Neagu