„Planta durerilor de dinți”, aclimatizată la Buzău!

de Stiri Buzau Media

Știați că există o plantă care alină durerile de dinți? Cunoscută chiar sub denumirea de „planta durerilor de dinți”, dar și sub numele de „butonii albinelor” sau „crizantema electrică”, planta exotică a fost aclimatizată cu succes de specialiștii de la Banca de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău și înscrisă pentru omologare la nivel național.

Pe numele ei științific Acmella Oleracea, „planta durerilor de dinți” poate atinge înălțimi de 15-30 cm, are flori de culoare galben auriu și este recunoscută pentru proprietățile sale anestezice naturale. Planta este cunoscută popular și sub numele de planta care curentează, deoarece, pusă pe limbă dă o senzație de curentare, similară cu cea din meonentul în care limba atinge bornele unei baterii. După această primă senzaţie, apare fenomenul de anestezie, urmată de o respiraţie foarte bună şi de o senzaţie de refacere a papilelor gustative.

Substanța responsabilă de aceste senzații este un analgezic natural, Spilanthol. În unele locuri din lume, Acmella Oleracea este utilizată nu doar pentru alinarea durerilor de dinți, ci și pentru relaxare musculară, tratamente pentru stomatită și defecte de vorbire, dar și ca diuretic și antibacterian. De asemenea, această plantă este considerată și o alternativă naturală la botox, datorită capacității sale de a reduce tensiunea musculară și ridurile faciale.