Zilnic, peste 200 de poliţişti de la ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, economic, arme, transporturi şi de la alte structuri se vor afla în stradă şi vor avea ca prioritate prevenirea evenimentelor neplăcute, protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, precum şi salvarea de vieţi.
În perioada minivacanței de 1 mai, în fiecare zi, peste 120 de patrule de siguranţă publică, pedestre şi auto, vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.
Activităţile vor fi desfăşurate în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.
Pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave, poliţiştii de la rutieră vor acţiona pe drumurile publice, pe principalele artere din zonele turistice şi pe traseele de acces către aceste zone. Pentru prevenirea evenimentelor rutiere negative, pe lângă prezenţa activă în trafic, poliţiştii vor folosi şi aparate radar.
Suntem la datorie!
Când aveţi nevoie de noi, apelaţi cu încredere 112 – Apelul Unic de Urgenţă!
Pentru a vă bucura de minivacanţa de 1 mai, poliţiştii vă recomandă:
În zonele aglomerate din pieţe, gări, autogări, magazine, lăcaşe de cult fiţi foarte atenţi cu banii şi obiectele personale!
Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere!
Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile apartamentului!
În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment! Priviţi cu atenţie persoanele din jurul vostru pentru a reţine cât mai multe detalii despre cei care ar putea să vă sustragă bunuri.
Evitaţi pe cât posibil locurile izolate sau neiluminate.
În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!
La cumpărături :
Păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil, în nici un caz în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor.
Când achitaţi diferite bunuri, nu scoateţi toată suma de bani pe care o deţineţi, ci doar necesarul plăţii contravalorii acestora – evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, în numerar.
Dacă sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unui furt.
Nu vă lăsaţi bunurile de valoare (portofel, borsetă, servietă) în căruciorul pentru cumpărături.
Atunci când opriţi, fie şi pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile.
Obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, laptopuri, camere video, etc) sunt tentante pentru hoţi.
Parcaţi-vă autoturismul într-un spaţiu bine iluminat sau păzit, închideţi geamurile şi asiguraţi-vă că l-aţi încuiat.
Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau documente importante.
Atunci când sunteţi plecaţi de la domiciliu
Încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin diverse metode, instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă, ridicarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere.
Dacă plecaţi pentru o perioadă scurtă, puteţi aprinde luminile, radioul sau televizorul rugaţi un vecin să vă supravegheze locuinţa încuiaţi toate uşile şi geamurile, chiar şi atunci când plecaţi pentru câteva minute nu depozitaţi la vedere ambalajele bunurilor cu o valoare ridicată, deoarece pot atrage atenţia spărgătorilor de locuinţe.
Pe durata sejurului
Nu vă lăsaţi bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel evitaţi taxiurile fără însemne de firmă sau fără aparate de taxare banii şi bunurile de valoare pe care nu le aveţi asupra dumneavoastră trebuie păstrate în seiful hotelului
Dacă mergeţi la picnic,
Nu vă lăsaţi lucrurile nesupravegheate nu permiteţi accesul în camera dumneavoastră de hotel unor persoane necunoscute sau celor cunoscuţi ocazionali evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate alegeţi drumurile intens circulate, iluminate corespunzător şi evitaţi zonele în construcţie, parcurile pustii, străzile lăturalnice şi zonele rău famate deplasaţi-vă în grup şi nu răspundeţi provocărilor altor persoane.
Recomandări pentru conducătorii auto:
Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.
Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.
Respectaţi regimului legal de viteză! Poliţiştii rutieri reamintesc că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.