Primăria Râmnicu Sărat: INFORMARE

de Stiri Buzau Media

𝗥𝗔̂𝗠𝗡𝗜𝗖𝗘𝗔𝗡𝗖𝗔, 𝗠𝗜𝗥𝗨𝗡𝗔 𝗥𝗔̆𝗣𝗘𝗔𝗡𝗨 – 𝗣𝗥𝗘𝗠𝗜𝗔𝗧𝗔̆ 𝗣𝗘𝗡𝗧𝗥𝗨 𝗔𝗖𝗧𝗜𝗩𝗜𝗧𝗔𝗧𝗘𝗔 𝗔𝗖𝗔𝗗𝗘𝗠𝗜𝗖𝗔̆ 𝗜̂𝗡 𝗖𝗔𝗗𝗥𝗨𝗟 𝗘𝗩𝗘𝗡𝗜𝗠𝗘𝗡𝗧𝗨𝗟𝗨𝗜: 𝗣𝗿𝗲𝗺𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗦𝗶𝗿 𝗚𝗲𝗼𝗿𝗴𝗲 𝗜𝗮𝗰𝗼𝗯𝗲𝘀𝗰𝘂 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗘𝘅𝗰𝗲𝗹𝗲𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝗔𝗰𝗮𝗱𝗲𝗺𝗶𝗰𝗮̆ – 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗲𝘁𝗶𝘁̦𝗶𝗲 𝗱𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝘁𝗮̆ 𝗱𝗼𝗰𝘁𝗼𝗿𝗮𝗻𝘇𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗿𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗲𝗴𝗮𝘁𝘂𝗹 𝗨𝗻𝗶𝘁, 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗮𝘁𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗔𝗺𝗯𝗮𝘀𝗮𝗱𝗮 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗲𝗶 𝗶̂𝗻 𝗥𝗲𝗴𝗮𝘁𝘂𝗹 𝗨𝗻𝗶𝘁 𝗮𝗹 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗶 𝗕𝗿𝗶𝘁𝗮𝗻𝗶𝗶 𝘀̧𝗶 𝗜𝗿𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗶 𝗱𝗲 𝗡𝗼𝗿𝗱, 𝗰𝗼𝗻𝗱𝘂𝘀𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗼 𝗿𝗮̂𝗺𝗻𝗶𝗰𝗲𝗮𝗻𝗮̆, 𝗘𝘅𝗰𝗲𝗹𝗲𝗻𝘁̦𝗮 𝗦𝗮, 𝗱𝗻𝗮. 𝗟𝗔𝗨𝗥𝗔 𝗣𝗢𝗣𝗘𝗦𝗖𝗨!

Această competiție a fost inițiată de ambasadoarea Laura Popescu și dezvoltată în colaborare cu profesorul Liviu Matei. În deschiderea evenimentului, ambasadoarea Laura Popescu a subliniat contribuția semnificativă a cercetătorilor români din Regatul Unit și a evidențiat că susținerea cercetării reprezintă o investiție în viitor, mulțumind pentru generozitate și viziune lui Sir George Iacobescu, unul dintre cei mai de succes români din străinătate, co-fondator al Canary Wharf.

Finala competiției Premiile Sir George Iacobescu pentru Excelență Academică 2025, dedicată doctoranzilor români din Regatul Unit și organizată de Ambasada României în Regatul Unit, a reunit la Londra cercetători de excepție din prestigioase universități britanice.

Aflată la prima ediție, competiția promovează excelența în cercetare și vizează susținerea, încurajarea și consolidarea comunității academice românești din Regatul Unit, oferind tinerilor doctoranzi români și celor care au susținut teza de doctorat în ultimii doi ani oportunitatea de a-și prezenta rezultatele cercetărilor, dar și de a crea legături profesionale și umane valoroase, în interiorul și dincolo de propriile lor discipline și domenii de cercetare.

Premiul I a fost câștigat de Daria Turculeț, doctorandă în chimie fizică și teoretică la University of Oxford, care studiază noi metode prin care antibioticele să ajungă mai eficient la bacterii, folosind lipozomi pentru a le transporta, în efortul de a combate rezistența la antibiotice.

Premiul II a mers la Adriana Monica Radu, doctorandă în științe biomedicale la UCL, care dezvoltă materiale noi pentru repararea oaselor, bazate pe terapie ionică, pentru a restabili vindecarea normală a fracturilor și a reduce timpul de recuperare la pacienții cu diabet.

Premiul III a fost obținut de Daniel-Cristian Ungureanu, doctorand în biologie celulară și moleculară la University of Dundee, care cercetează cum pot fi exploatate mecanismele de reparare ale ADN-ului pentru dezvoltarea unor terapii inovatoare și selective împotriva cancerului.

Au fost acordate trei mențiuni speciale: Iulia Kis – doctorandă în oncologie la University of Oxford, Andreea Popescu – doctorandă în matematică la University of Warwick și Miruna Răpeanu – doctorandă în inginerie aerospațială la University of Cambridge.

Juriul competiției a fost impresionat de nivelul remarcabil al cercetărilor prezentate și de abilitatea participanților de a comunica idei complexe cu claritate, precizie și pasiune, ceea ce a făcut selecția câștigătorilor extrem de dificilă.

Sir George Iacobescu i-a felicitat pe toți finaliștii, subliniind că diferențele dintre aceștia au fost minime și că, practic, toți ar fi meritat un premiu. A asemănat competiția cu un veritabil Oscar academic și a remarcat că prezentările finaliștilor au fost nu doar impresionante și inspiraționale, ci și o demonstrație de excelență în cercetare, care i-a făcut pe toți cei prezenți să plece de la eveniment mai informați și mai încrezători în viitor.

Cei 15 participanți la finală, selectați dintre cei 50 care au aplicat pentru competiție, au fost, în ordine alfabetică: Dan-Adrian Corfar (City St George’s, University of London), Ioana Gherman (University of Bristol), Andra-Maria Ionescu (University of Manchester), Iulia Kis (University of Oxford), Andrei Mărgeloiu (University of Cambridge), Laura Nica (University of Westminster & The Zaha Hadid Foundation), George-Teodor Obadă (King’s College London), Andreea Popescu (University of Warwick), Adriana Monica Radu (University College London), Miruna Răpeanu (University of Cambridge), Raul Szekely (University of Surrey), Daria Turculeț (University of Oxford), Ilinca-Ruxandra Tone (University of Aberdeen), Daniel-Cristian Ungureanu (University of Dundee) și Diana Voicu (University of Cambridge).

Premiile au fost oferite prin generozitatea lui Sir George Iacobescu: 9.000 GBP pentru locul I, 7.000 GBP pentru locul II, 5.000 GBP pentru locul III și câte 2.500 GBP pentru mențiunile speciale.

Felicitări, Miruna Răpeanu, pentru întreaga activitate academică și pentru promovarea Municipiului Râmnicu Sărat la nivel european!

Date preluate de pe pagina de Facebook:
Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord





Primăria Municipiului Râmnicu Sărat