RĂMAS BUN, MAJESTATE!

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:publika.md
Sursa foto:publika.md

Demnitate, răbdare, speranță și încrederea în oameni! Sunt valorile morale ce definesc o istorie și o viață trăită de un suflet chinuit, dar demn prin prisma trăirilor sale. Astăzi, mii de oameni și-au luat rămas bun de la Majestatea Sa Defunctă, Regele Mihai I cel care, de-a lungul vieții sale, a reprezentat un reper moral pentru poporul român.

Monarhi din aproape toate casele regale din Europa au fost prezenţi la funeraliile fostului suveran. Prinţul Charles, Regele Juan Carlos I al Spaniei şi Regina Sofia, Regele Carl Gustaf al Suediei şi soţia sa, Regina Silvia, fosta regină a Greciei, Anne-Marie, Henri, Duce de Luxembourg, Prinţesa Astrid a Belgiei şi soţul ei, Prinţul Lorenz au fost la Palatul Regal, în sala Tronului. 

De aici, sicriul a fost aşezat pe un afet de tun, iar cortegiul a pornit pe jos spre Patriarhie. Când a ajuns, clopotele din toată ţara au bătut pentru Regele Mihai I. De la Patriarhie, cortegiul funerar s-a îndreptat spre Gara Băneasa, iar de acolo trenul regal a plecat spre Curtea de Argeş, unde regele va fi înmormântat. Trenul Regal a ajuns în gara Pitești, unde a fost așteptat cu flori de mii de oameni. Persoanele aflate în Gară au aplaudat și au făcut cu mâna garniturii care poartă sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai.

Slujba este oficiată în vechea catedrală de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.

În jurul catedralei au fost zeci de mii de persoane, majoritatea cu lumânările aprinse. A urmat slujba de înhumare pentru Majestatea Sa Defunctă, Regele Mihai. După slujbă, militarii au preluat sicriul şi crucea şi s-au deplasat către noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, urmaţi de cortegiul funerar. În Catedrală a intrat doar Familia Regală. În acest timp au fost trase 21 de salve de tun pentru rege. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost depus la Necropola Regală, unde o va avea alături pe Regina Ana.

Știri despre: