SĂ ELUCIDĂM CÂTEVA ASPECTE LEGATE DE ACTUL UNIRII

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: wikipedia
Sursa foto: wikipedia

În miezul zilei de 1 decembrie 1918, cele 1.228 de semnături s-au înscris pe Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia, împlinindu-se astfel Marea Unire. Există însă unele aspecte, legate de acest eveniment istoric,  care au fost trecute cu vederea de-a lungul anilor. Unul dintre ele este legat de alegerea orașului Alba Iulia pentru înfăptuirea Marii Adunări de la 1 Decembrie. După cum menționează alba24.ro, alegerea oraşului Alba Iulia ,,ca loc al desfăşurării Marii Adunări de la 1 Decembrie nu s-a făcut întâmplător. Mai fuseseră luate în discuţie Sibiul, văzut drept capitală culturală a românilor ardeleni şi chiar Blajul, pentru rolul lui în revoluţia de la 1848-1849. În cele din urmă, s-a decis pentru Alba Iulia, prima capitală a românilor atunci când, Mihai Viteazul reuşea în 1600 să unească pentru prima dată în istorie cele trei ţări române: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova”.

La 1 decembrie 1918, unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a hotărât într-un cazino militar, acolo unde a avut loc în ședinţa la care au participat cei 1228 de delegaţi. De la acest moment, nu există nicio fotografie. Ce s-a întâmplat? Conform aceleiași surse, explicaţia ,,este una extrem de simplă. Fotograful Bach care fusese angajat de autorităţile române să fotografieze nu şi-a respectat contractul. Speriat probabil de evenimentele tumultoase ale acelor clipe, să nu uităm că în acel moment armata germană se afla la Oarda, Bach nu a venit la Alba Iulia. (…) Totuşi, avem 5 poze din 1 decembrie 1918, dar ele au fost realizate în afara Sălii Unirii, în zona unde se găsea mulţimea. Ele au fost realizate de Samoilă Mârza, un român din Galtiu, care a reuşit să imortalizeze 3 imagini cu mulţimea şi 2 cu tribuna oficială”.

Desfăşurarea ședinței este, după cum scrie alba24.ro, puțin cunoscută ,,publicului larg, dar ceea ce s-a petrecut acolo ştim cu exactitate din procesul verbal ce s-a făcut. Şedinţa a fost deschisă de Ştefan Ciceo Pop, după care au urmat discursurile altor lideri ai românilor ardeleni. Dintre aceştia s-a remarcat cel al lui Vasile Goldiş, care a şi citit cele nouă puncte ale celui mai important act adoptat atunci, Rezoluţia Unirii. De semnalat că Rezoluţia, deşi a fost adoptată atunci oficial, decizia fusese luată deja cu o seară înainte la Hotelul Ungaria din Alba Iulia, locul în care fuseseră găzduiţi majoritatea liderilor politici ai românilor ardeleni. Din păcate, hotelul denumit apoi Apulum şi Dacia nu mai există, el fiind demolat undeva prin anii ’80”.

Știri despre: