Tradiții și obiceiuri de ziua celor doi arhangheli, ”purtători de sabie”

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:activenews.ro
Sursa foto:activenews.ro

În fiecare an, la 8 noiembrie, românii prăznuiesc Sfinții Mihail și Gavriil. Cei doi arhangheli purtători de sabie ca simbol al biruinței sunt, potrivit credinței ortodoxe, conducătorii cetelor de îngeri și calauzele sufletelor în drumul lor spre Rai.

În folclorul românesc, se spune că Arhanghelii Mihail și Gavril sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. Ei sunt asistenți la Judecata de apoi, ard păcatele lumești și purifică conștiințele oamenilor. Arhanghelul Mihail păzește la căpătâiul omului muribund și-i apără sufletul să nu i-l fure Satana.

Ciobanii și proprietarii oilor fac turta mare din malai, numita “turta arieților” (berbecilor), pentru a spori fecunditatea mioarelor. Această turtă se aruncă în ziua praznicului în mijlocul oilor și se dă drumul totodată berbecilor între oi. Dacă turta va pica cu fața în sus, la primăvară vor făta toate oile. Dacă va pica cu fața în jos, semn rău de oi sterpe fără rod.

În ziua de 8 noiembrie este interzis cu desăvârșire să lucrezi sau să faci treburi în casă, în curte sau pe câmp. Cine nu se va supune va avea parte de chin în ziua morții. În ziua Sfinților Arhanghel Mihail și Gavriil se împarte pentru sufletul morților, se aprind lumânări atât pentru cei vii, cât și pentru cei morți fără lumânare sau în împrejurări năprasnice.

Știri despre: , ,