VIDEO: Ultimele restricții din România din cauza coronavirusului: se închid universitățile, se suspendă activitățile cu peste 100 de persoane în instituții culturale, sportive, religioase

de Stiri Buzau Media

Declarație de presă susținută de Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru

Declarație de presă susținută de Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru Conferința de presă poate fi privită și pe canalul nostru de Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=l_n278PQ64U

Publicată de Privesc.Eu pe Miercuri, 11 martie 2020

Șeful DSU, Raed Arafat, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru au prezentat ultimele restricții impuse și măsuri luate pentru limitarea răspândirii coronavirusului în România, între care interzicerea exportului de medicamente și materiale sanitare pentru șase luni, închiderea universităților, restricționarea activităților culturale, artistice, sportive, religioase în spațiu închis cu participarea a peste 100 de persoane, până la 31 martie.

Autoritățile se așteaptă la un nou aflux de români din străinătate, din noi zone în care s-a extins răspândirea virusului.

Nelu Tătaru și Raed Arafat au explicat ce înseamnă scenariul 2 al răspândirii coronavirusului, în care este acum România, și ce pregătiri se fac pentru scenariile 3 și 4.

Raed Arafat:

  1. suspendarea temporară pentru șase luni a distribuției medicamentele și dispozitivelor medicale, materiale sanitare esențiale în prevenția tratării infecției cu Covid-19 în fara României
  2. recomandarea decalării a firmelor private cu peste 99 de angajați a program de lucru pentru cei care folosesc transportul în comun, până la 31 martie. trei intervale orare sunt recomandat: ora 8, 9, 10 de începere a programului.
  3. Pentru instituțiile publice decalarea programului este obligatorie.
  4. restricționarea activităților culturale, artistice, sportive, religioase în spațiu închis cu participarea a peste 100 de persoane, până la 31 martie. dacă sunt activități care se pot desfășura în aer liber, ca la biserică, acest lucru se poate face
  5. sistarea activității cu public pentru muzee, până la 31 martie
  6. recomandarea suspendarea activității didactice din învățământul superior până la 31 martie. Aici se pune problema căminelor studențești
  7. La nevoie, structurile de Poliție și Jandarmerie asigură măsurile necesare, precum fluidizarea circulației auto legată de gestionarea coronavirus (ați văzut deja situația de la granițe)

A fost constituită o celulă de criză la MAI cu privire la situația de la frontiere. A fost suplimentat numărul de medici din punctele vamale, s-au evaluat epidemiologic toți românii veniți în țară. S-au organizat convoaie de maximum 10 autoturisme către județele de domiciliu care au fost preluate de prefecturi.

752 de cazuri sunt în carantină în acest moment

Poliția de Frontieră urmărește toate cursele cu escală, nu pot fi ascunse punctele de plecare – și pe cale rutieră și aviatică. Au fost tentative de a ne induce în eroare cu privire la zona de proveniență. Ei pun în risc părinții și bunicii.


Nelu Tătaru:

Avem 31 de persoane cu coronavirus

1200 de teste făcute până acum în cele 7 institute, la Timișoara, Cluj, Iași, Constanța, București, Craiova. Vrem să adăugăm și Brașov

Nu ducem lipsă nici de kituri de testare, nici de profesioniști.

Mulțumesc colegilor noștri care fac o muncă titanică – testări, anchete epidemiologice.

Suntem în scenariul 2: prevenția, depistarea, pregătirea spitalelor pentru scenariile 3 și 4

Acum are loc videoconferință la Ministerul Sănătății cu DSP-uri pentru scenariul 3.

În scenariul 2 începe triajul în spitale.

Rugăm pacienții care merg în spitale să fie calmi și să respecte triajul pentru a evita răspândirea prin spitale a virusului.

În primele 2 scenarii ne axăm pe prevenție și depistarea contactelor. În București am suplimentat epidemiologii.

Am avut un aflux din Italia, ne pregătim pentru aflux al românilor din alte zone. Am decis extinderea zonelor roșii și galbene. Cei care se întorc din zonele roșii vor fi introduși în carantină, cei din zonele galbene – în izolare voluntară la domiciliu.

În scenariul 2 menținem prevenția ca punct principal înaintea schimbărilor majore din spitale. În scenariul 3 vom avea extinderi ale paturilor din spitale pentru coronavirus. Se pregătesc spitalele – suport pentru a prelua cazurile de la spitalele de boli infecțioase care nu sunt coronavirus.

Avem 4.000 de paturi ATI.

Cazurile critice sunt cele care cedează pe insuficiență respiratorie.

La Ministerul Sănătății avem un centru de coordonare unde avem în timp real situația stocurilor de materiale din spitale și DSP (medicamente, echipamente de protecție etc).

Agenția Națională a Medicamentului ne-a informat că s-a reluat importul de medicamente din China și India, nu mai sunt probleme cu cele 13 medicamente.

Testele pentru coronavirus, există mai mulți producători și distribuitori. Spitalele pot accesa programul de boli transmisibile, testele sunt susținute financiar de Ministerul Sănătății.

În contextul creșterii numărului de cazuri va fi o muncă susținută.

Nu există nici o demisie a vreunui medic epidemiolog, e un fake news ce a circulat pe Facebook.

Scenariile 3 și 4 înseamnă aducerea de acasă a epidemiologilor.

Ministerul Sănătății a activat medicii proaspăt specialiști din promoția 2019 prin contracte de prestări servicii, sunt angajați la DSP-uri.

Rămân de bază măsurile de precauție. Izolarea e o prevenție. 80% din cazuri sunt asimptomatice, ei sunt cei care răspândesc virusul.

Ține de noi respectarea regulilor.

Raed Arafat:

Azi a fost introdus în carantină Spitalul Dimitrie Gerota timp de 14 zile. Pacienții și personalul vor rămâne în carantină.

Au fost mulți contacți ai pacientului respectiv, unii pozitiv. Ancheta epidemiologică continuă la Gerota.

Amenda e 4.000 de euro dacă nu se respectă regulile de izolare și carantină.

Calarasi – două persoane au declarat că se vor autoizola, dar nu au ajuns la domiciliu și au fost amendați, la fel la Suceava cu o persoană.

Ieri au fost foarte multe presiuni ale unor pasageri pentru a evita carantina. Nu am acceptat nici o excepție. Nu pentru că suntem răi. Îi rugăm pe cei care vin în România să înțeleagă că nu facem excepții.

Tentativa de a organiza cluburi de vacanță pentru copiii care au liber de la școală: au găsit unii soluția asta. Rugămintea către părinți e să evite folosirea unor astfel de zone. Trebuie găsite alte soluții. E ca și cum școala nu ar fi fost închisă. Unele prefecturi au interzis această practică.

Nelu Tătaru:

Suntem în scenariul 2. Pe primul loc rămâne tot prevenția. La Ministerul Sănătății am sistat toate audiențele, totul se face online. Inventariem contacții.

Toți cei 31 sunt în stare stabilă, inclusiv femeia însărcinată. Nici unul nu e cu suport respirator.

Putem gestiona tot ce înseamnă cazuri.

Laboratoarele au teste, au kituri, există suficienți profesioniști, nu a clacat nimeni.

Haideți să nu aglomerăm camerele de gardă inutil, s-au limitat internările și operațiile care nu sunt urgente.

Fiecare manager de spital a început pregătirea spitalelor pentru scenariile 3 și 4.

Sunt proceduri actualizate cu experiența Chinei și Italiei.

Sursă: G4Media