FOTO NEWS.ro
Premierul Sorin Grindeanu a asistat astăzi, la Caragele, comuna C.A. Rosetti, la prezentarea celui mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani, alături de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de liderul PSD, Liviu Dragnea, de ministrul Energiei, Toma Petcu, de ministrul Economiei, Mihai Tudose, întâmpinați de preşedintele PSD Buzău, deputatul Marcel Ciolacu, președinte CJ petre Emanoil Neagu, prefectul și subprefectul județului și primarul municipiului Buzău Constantin Toma.
”Am ţinut azi să vin aici şi cu alţi colegi din Guvern, la această nouă exploatare, pentru că e una foarte importantă, care se va dezvolta în anii viitori, undeva între 25 şi 27 de miliarde de metri cubi de gaz. E cea mai importantă descoperire din anii de după Revoluţie, dacă ar fi să discutăm doar din acest punct de vedere, ar asigura doar ea independenţa energetică a ţării noastre doi-trei ani”, a spus Grindeanu.
La rândul său, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că zăcământul de gaze de pe platforma Caragele este evaluat la un preţ minim de aproape patru miliarde de dolari, fiind o descoperire care dă posibilitea Românei să devină ”un jucător important pe piaţa gazelor din regiune şi nu numai”.
„Romgaz ne-a prezentat cea mai mare descoperire pe care o companie românească, Romgaz, a făcut-o pe rezerve de gaze din România. E o rezervă care înmagazinează, pe primele estimări, 30 de miliarde de metri cubi şi posibilitatea de exploatare este de 27 de miliarde de metri cubi. Pe consumul mediu anual ne-ar ajunge probabil trei ani, dacă am exploata doar de aici. Este un depozit evaluat la un preţ minim de aproape patru miliarde de dolari. E o descoperire care a trecut de faza de explorare, acum suntem în faza de exploatare, livrăm deja în sistem”, a spus ministrul Petcu.
El a adăugat că descoperirea zăcământului din judeţul Buzău permite României să ajungă ”un jucător important pe piaţa gazelor din regiune”.
În cadrul vizitei, premierul Grindeanu a avut o întâlnire tehnică de lucru cu conducerea Ministerului Energiei și a companiei Romgaz Mediaș, pe tema perspectivelor de dezvoltare ale zăcământului descoperit în zona Caragele. De asemenea, delegația guvernamentală condusă de premierul Sorin Grindeanu a vizitat obiectivul Grupul 4 Caragele al Romgaz Mediaș, format din grupul de colectare a gazelor produse de sondele 4, 5, 6 Caragele, stație de uscare gaze și stație de măsură gaze. Discuțiile s-au axat pe importanța deosebită a acestei descoperiri ce contribuie la independența energetică a României și cu potențial pentru existența unor noi de zăcăminte de același tip.
În 2017, Romgaz intenționează să foreze șase sonde în acest zăcământ, dintre care 3 sunt deja în funcțiune, investițiile ajungând la suma de 40 de milioane de euro. Punerea în producție a acestui zăcământ va presupune investiții de circa 140 de milioane de euro, destinate, printre altele, și lucrărilor de foraj de sonde pentru confirmarea creșterii potențiale a volumelor disponibile în acest perimetru. Zăcământul urmează să fie pus în producție de către Romgaz în anul 2019. În același an ar urma să fie pus în funcțiune și gazoductul BRUA.
Ca urmare a proiectelor de explorare și a testelor de producție derulate în anii 2011 — 2016, în iunie 2016 Romgaz a descoperit în complexul structural Caragele (între Buzău și Brăila), lung de circa 35 de kilometri, o importantă acumulare de gaze naturale la adâncimi între 1.500 și 4.000 de metri. Acumulările de gaze au valori de circa 25 — 27 miliarde metri cubi, cu potențial de creștere în urma evoluției explorării, putând asigura consumul întregii țări pe o perioada de 2-3 ani.