Alegătorii din 21 de țări votează astăzi, pentru viitorul Parlament European

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:blacknews.ro
Sursa foto:blacknews.ro

Alegerile au fost deschise joi de Marea Britanie şi Olanda. Primii la urne au fost olandezii, începând cu 7:30 am (8:30, ora României). 16 partide se luptă pentru cele 25 de mandate alocate Olandei în Parlamentul European. Din cei 13,5 milioane cu drept de vot din Olanda, 491.000 (3,6%) sunt cetăţeni europeni. Dintre ei, doar 12,2% s-au înregistrat pentru a putea vota, publicaţia DutchNews.nl relatând că multe primării nu i-au informat pe europenii cu drept de vot că trebuie să se înregistreze pentru a putea participa la europarlamentare, scrie euractiv.ro. În Marea Britanie, urnele s-au deschis la ora locală 7:00 am (9:00, ora României) şi s-au închis la 10:00 pm (00:00, ora României). Iniţial, britanicii nu ar fi trebuit să ia parte la scrutin, în condiţiile în care Brexit a fost stabilit pentru 29 martie. Cum ieşirea Marii Britanii din UE a fost amânată, partidele politice s-au văzut nevoite să se mobilizeze rapid. Înainte de scrutiny premiera britanică Theresa May a anunțat că va renunța la funcție. Ea  va părăsi șefia Partidului Conservator și implicit a guvernului de la Londra începând cu 7 iunie. May a spus că „regretă profund” eșecul de a finaliza procesul de Brexit în pofida tuturor eforturilor de care a fost capabilă. Cursa pentru numirea noului premier va avea loc probabil pe 10 iunie, după vizita la Londra a președintelui american Donald Trump, care va fi primit tot de Theresa May. Boris Johnson este favoritul momentului pentru a prelua șefia cabinetului britanic, scrie dw.com. El ar urma să îl aibă ca rival pe fostul ministru pentru Brexit Dominic Raab.

Marea Britanie va avea 73 de eurodeputaţi. În funcţie de cum vor decurge lucrurile în privinţa Brexit, ei ar putea să nici nu-şi facă apariţia la sediile Parlamentului din Bruxelles şi Strasbourg. Odată aprobat Acordul Brexit de către Parlamentul de la Londra, Marea Britanie încetează să mai fie stat membru şi nu va mai avea reprezentanţi în Legislativul european. Cât timp Marea Britanie va face parte din UE, Parlamentul European va avea 751 de membri. În eventualitatea plecării, numărul se va reduce la 705, 27 dintre locurile britanicilor fiind realocate altor state membre.

Votul la alegerile pentru desemnarea membrilor din România în Parlamentul European și referendumul național din 26 mai 2019 a început în străinătate, la Auckland, Noua Zeelandă, la ora 22.00, ora României (ora 7.00 ora locală), în secţia de votare nr. 18, cea mai îndepărtată secţie de votare organizată în afara graniţelor României.

Irlanda a votat vineri, iar Cehia, Letonia, Malta şi Slovacia – sâmbătă. Restul, inclusiv România, îşi aleg eurodeputaţii astăzi. Spania şi Franţa vor obţine câte cinci mandate, Italia şi Olanda – câte trei, Irlanda – două, iar Germania, Danemarca, Estonia, Croaţia, Suedia, România, Slovacia, Austria şi Polonia – câte unul.

Parlamentul European va publica astăzi estimări naționale începând cu ora 18:00 (19:00, ora României) și va prezenta prima estimare a componenței noului Parlament după ora 20:15 (21:15, ora României), mai menționează euractiv.ro în baza rezultatelor naționale disponibile în acel moment. Estimările componenței vor fi actualizate pe tot parcursul nopții, odată cu publicarea rezultatelor oficiale din statele membre. Rezultate provizorii la nivel european sunt așteptate în jurul orei 23:15 (0:15, ora României).