Donald Trump anunță că mobilizează armata pentru a pune capăt protestelor

de Stiri Buzau Media

Donald Trump a anunțat că va trimite zeci de mii de militari care să pună capăt protestelor din Statele Unite, considerând că violențele sunt provocate de lucruri care țin de „terorismul intern”.

Este o decizie controversată din punct de vedere juridic, dar președintele Donald Trump a invocat o lege din anul 1807 care i-ar da dreptul să mobilizeze armata pe teritoriul Statelor Unite. Potrivit YELLOW NEWS.RO, este de așteptat, ca guvernatorii, cel puțin cei democrați, să nu accepte desfășurarea de trupe federale pe teritoriul statelor pe care le conduc. Decizia vine după ce, potrivit unei înregistrări audio obținute de presa americană, Donald Trump a susținut o conferință video cu guvernatorii statelor SUA, pe care i-a criticat că sunt „slabi” şi le-a cerut să adopte măsuri mai dure contra protestatarilor.

 

„Sunt președintele legii și a ordinii și susțin toate protestele pașnice. Dar în în ultimele zile, națiunea noastră a fost acaparată de anarhiști profesioniști, de gloate violente, piromani, jefuitori, nelegiuiți, răzvrătiți, Antifa și alții. Unele state și guverne locale nu reușit să ia măsurile necesare pentru a păstra siguranța oamenilor”, a menționat Trump.  „Acestea nu sunt proteste pașnice. Acestea sunt acte de terorism intern”, a adăugat președintele american.

 

„Voi desfășura armata Statelor Unite și voi rezolva eu repede problema, dacă ei (guvernatorii – n.r.) nu sunt în stare. Acționez rapid și ferm pentru a ne proteja măreața noastră capitală, Washington, DC. Ce s-a întâmplat noaptea trecută în acest oraș este o rușine totală”, a spus Donald Trump.

 

„Chiar în timp ce vorbim, desfășor mii și mii de soldați bine înarmați, personal militar și agenți ai forțelor de ordine pentru a opri răzvrăririle, jaful, vandalismul, atacurile și distrugerea proprietății”, a afirmat șeful Casei Albe.

 

„Cei care amenință proprietatea și vieți nevinovate vor fi arestați, închiși și judecați în cel mai aspru spirit al legii. Vreau ca organizatorii acestei terori să știe că riscă ani mulți și grei de închisoare”, a declarat președintele american.

Mai mult acesta a adăugat că toți americanii au fost afectați și revoltați pe bună dreptate de moartea brutală a lui George Floyd. Ca urmare, Trump a promis că se va face dreptate și că moartea lui George Floyd nu a fost în zadar. În plus, potrivit YELLOW NEWS.RO , președintele american s-a arătat enervat de faptul că  memoria lui Floyd este întinată de o mulțime înfuriată.

Aceasta a fost prima declarație publică pe care a făcut-o șeful Casei Albe după cazul George Floyd, un afro-american care s-a stins în timp ce era în custodia poliției. Protestele antirasism care au urmat acestui incident au escaladat și au dus, în câteva zile, la o criză socială extinsă în întreaga țară și care s-a suprapus peste criza sanitară și cea economică apărute în urma pandemiei. Protestele pașnice de la început au degenerat într-o descătușare a furiei colective, cu scene de violență și jafuri ce au determinat autoritățile să ia măsuri de sporire a securității.

În ultimele ore, au avut loc din nou scene deosebit de violente. S-a întâmplat chiar la Washington, în fața Casei Albe, în timpul discursului președintelui Donald Trump. Cu ceva timp înainte ca șeful Casei Albe să vină la declarații, polițiștii au început să disperseze mulțimea de protestatari. YELLOW NEWS.RO informează că oamenii legii au folosit gaze lacrimogene pentru a instaura ordinea în rândul protestatarilor, ba chiar s-a intervenit și cu poliția călare. De asemenea, în District of Columbia, unitatea administrativă din care face parte Washingtonul, a fost chemată Garda Națională și au fost cerute întăriri, însă, în pofida acțiunilor derulate de forțele de ordine, au rămas mulți protestatari în fața Casei Albe. Aceștia au strigat nemulțumiri pe toata durata discursului lui Donald Trump.

Știri despre: , ,