Războiul din Siria se amplifică. Bombardamente fără precedent declanșate de SUA, Marea Britanie și Franța

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:AMPress
Sursa foto:AMPress

Războiul din Siria capătă o altă amploare după atacul cu arme chimice asupra populației, în urma căruia au murit și copii, comis, conform părții americane, de regimul Assad . SUA, Marea Britanie și Franța au bombardat sâmbătă dimineața mai multe poziții din Siria unde se presupune că se produc arme chimice. Presa scrie că este cea mai mare operațiune anti-Bashar al Assad de până acum. „O operațiune militară împreună cu forțele armate ale Franței și UK are loc chiar acum”, a declarat Donald Trump.

Mai multe explozii au fost raportate de martori lângă Damasc, capitala Siriei. Televiziunea de stat siriană anunțat că forțele guvernamentale au doborât cel puțin 12 rachete aliate. Atacul aliaților în Siria, care a început la ora 21:00, ora SUA (4:00, ora României), a încetat, a anunțat Pentagonul, care a spus că deocamdată nu are în vedere noi raiduri. Potrivit unor oficiali citați de BBC, s-au folosit rachete Tomahawk. Atacul a durat aproximativ o oră. Potrivit CNN, care citează surse militare, la atac au participat cel puțin o navă americană poziționată în Marea Roșie, dar și bombardiere de tip B-1.

Șeful Pentagonului, secretarul apărării James Mattis, a justificat loviturile prin faptul că folosirea armelor chimice de către regimul sirian pune în pericol populația civilă. A fost vorba de un atac asupra unor ținte multiple, în cooperare cu britanicii și francezii. Au fost lovite:

  • un centru științific de cercetare din Damasc unde, potrivit americanilor, se dezvoltau arme chimice, dar și biologice
  • un depozit cu arme chimice de la vest de Homs, unde era depozitat inclusiv gaz sarin
  • o a treia facilitate, din apropierea celei de-a doua ținte, adăpostea un depozit de arme chimice, dar și un centru de comandă. Nu sunt informații deocamdată în privința unor eventuale pierderi de partea americană.

Reacția NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat sâmbătă dimineaţa susţinerea pentru acţiunile întreprinse de Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa împotriva instalaţiilor şi capacităţilor de arme chimice ale regimului sirian, transmite agenţia dpa.