Codul administrativ a fost publicat în Monitorul Oficial

de Stiri Buzau Media
sursa foto: ziare.ro
sursa foto: ziare.ro

Ordonanța de urgență prin care s-a aprobat Codul administrativ a fost publicată în Monitorul Oficial, actul normativ cuprinzând inclusiv modificările operate în ședința de Guvern de miercuri pentru folosirea limbilor minorităților în administrația locală, anunță g4media. Guvernul a anunțat în 25 iunie adoptarea Codului administrativ prin ordonanță de urgență.  ,,Prin noile prevederi vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituțiile publice, atât la nivel central, cât și la nivel local. Pentru mai multă eficiență și transparență, vom stabili o procedură mai clară precum și termene reduse pentru numirea în funcție a unui membru al guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Situația din ultimul an mi-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale Guvernului”, susținea atunci premierul Viorica Dăncilă.

Ea a subliniat că una dintre prevederile proiectului de Cod Administrativ – alegerea președinților de Consilii Județene prin vot uninominal – a fost deja adoptată printr-o altă ordonanță de urgență. ,,De asemenea, aducem soluții în cazul elaborării procedurii – cadru privind licitații publice, dar și noi reglementări în domeniul proprietății publice și private a statului. Rolul acestui Cod Administrativ este să modernizeze administrația publică, să o facă mai flexibilă”, a mai adăugat Viorica Dăncilă.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) i-a solicitat atunci premierului Viorica Dăncilă să nu adopte Codul Administrativ prin Ordonanță de Urgență, avertizând că un astfel de demers ar fi îndreptat împotriva românilor, ar sfida principiile de drept și ar proteja un grup de interese care doreşte să feudalizeze administraţia publică din România. După adoptare, Codul administrativ nu a fost publicat în Monitorul Oficial, fiind întors în Guvern la presiunea UDMR, pentru prevederea privind folosirea limbilor minorităților naționale în administrația publică locală.

Astfel, în ședința de miercuri, Guvernul a făcut mai multe modificări la Codul administrativ, în ședința de miercuri, adoptând inclusiv prevederea care dă posibilitatea folosirii limbii minorităților naționale și în localitățile în care acestea au o pondere mai mică de 20%. USR a anunțat că îi va cere Avocatului Poporului să conteste Codul administrativ la Curtea Constituțională.