După ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri că președintele Klaus Iohannis trebuie s-o revoce din funcție pe Laura Codruța Kovesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în spațiul public a început să circule ideea suspendării șefului statului în caz de refuz. În aceste condiții, vă explicăm cum poate fi suspendat din funcție președintele în vederea demiterii sale prin referendum.
Conform Constituției, dacă președintele țării săvârșește fapte grave prin care încalcă Legea fundamentală, acesta poate fi suspendat din funcție de către Parlament, după consultarea CCR. „În cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, Președintele României poate fi suspendat din funcție de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor, după consultarea Curții Constituționale. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută”, scrie în Legea fundamentală a țării noastre.
Pentru a fi posibilă, propunerea de suspendare din funcție trebuie să fie inițiată de cel puțin o treime dintre deputați și senatori. Propunerea trebuie adusă imediat la cunoștința șefului statului. Apoi, dacă majoritatea parlamentarilor aprobă propunerea de suspendare din funcție, „în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui”, mai scrie în Constituție. Practic, într-o asemenea situație, decizia demiterii șefului statului este lăsată românilor.
Dacă șeful statului este suspendat, interimatul funcției este asigurat de președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților. Șef la Senat este Călin Popescu Tăriceanu, în timp de șef la Camera Deputaților este Liviu Dragnea.
Miercuri, CCR a decis că șeful statului trebuie s-o revoce din funcție pe Laura Kovesi. Astfel, Klaus Iohannis poate semna decretul de revocare sau poate refuza, însă în această situație riscă, potrivit judecătorului Cristi Danileț, suspendarea din funcție pentru încălcarea Constituției.