Evaziunea fiscală ar putea fi incriminată doar cu muncă în folosul comunității sau cu pedepse cu suspendare, dacă inculpații acoperă prejudiciul, conform unui proiect de lege votat de Senat recent. Proiectul, inițiat de 16 deputați PSD, de modificare a Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, a fost votat cu 74 de voturi “pentru”, 33 “împotrivă” și nicio abținere. Propunerea legislativă prevede ca evaziunea fiscală să fie sancționată cu pedepse cu închisoarea, cuprinse între 5 şi 15 ani, doar în cazul pedepselor majorate – asocierea în vederea săvârșirii evaziunii fiscale, iar dacă prejudiciul depăşeşte 500.000 de euro, pedeapsa se majorează cu 7 ani.
În cazul inculpaților care achită prejudiciul în cursul urmăririi penale, dosarul va fi clasat, așadar persoana acuzată nici măcar nu va mai avea antecedente penale. Dacă inculpatul va achita prejudiciul în cursul judecății, va fi aplicată o amendă penală sau o decizie de efectuare de muncă în folosul comunității pe o perioadă de maxim 6 luni. Iar dacă inculpatul nu are suma de bani necesară, își poate lua un angajament că o va achita în cursul următorului an. Proiectul va fi dezbătut pentru votul final în camera Deputaților.
Art. 10 – Se introduce un nou alineat, alin. (12), cu următorul cuprins:
“În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzută de art. 8 și art. 9, dacă în cursul judecății, până la terminarea cercetării judecătorești, inculpatul își ia angajamentul că va acoperi integral, în termen de 1 an, pretențiile părții civile la care se adaugă dobânda legală, se va dispune sancțiunea de 1 an de închisoare cu suspendare. În situația în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, pedeapsa cu suspendare se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare.”