EXECUTIVUL REINTRODUCE SUPRAACCIZA LA CARBURANȚI

de Stiri Buzau Media

    Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că supraacciza la carburanţi va fi introdusă în două etape: 15 septembrie şi 1 octombrie. Potrivit demnitarului această măsură va genera o majorare de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanţi. Ionuţ Mişa este de părere că în acest mod va evita „un şoc” pe piaţă. ,,Aceste niveluri ale accizelor pentru carburanți sunt valabile până în anul 2022, inclusiv. Măsura este luată în condițiile în care nivelurile actuale ale accizelor practicate în România, raportat la cursul leu/euro stabilit de Banca Centrală Europeană pentru prima zi lucrătoare din luna octombrie 2016, sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislația Uniunii Europene” se mai precizează în comunicatul emis de Guvernul României. Federaţia Operatorilor Români de Transport a anunțat potrivit Mediafax, că în următoarele zile vom asista la blocaje în alimentările cu carburanţi, pe fondul alimentărilor în mare creştere în vederea acumulării unor stocuri la preţuri actuale.

Totodată, transportatorii spun că Guvernul a rămas imun la solicitările patronatelor din transporturi şi a refuzat să dialogheze cu aceştia în contextul creşterii accizelor la carburanţi. Astfel, FORT anunță că este oricând gata să reînceapă acţiunile de protest în toată ţară după modelul celor organizate în 2016 din cauza tarifelor RCA, pentru a determina Guvernul să poarte un dialog cu reprezentanții Federaţiei. ,,Potrivit analizei realizate de Ministerul Finanțelor, s-a constatat faptul că deși ponderea taxelor în prețul carburantului este sub nivelul mediu practicat în Uniunea Europeană, acest lucru nu este direct corelat cu prețul la pompă al benzinei și motorinei. De exemplu, în luna iulie 2017, în România, ponderea taxelor în prețul la pompă era cea mai mică din Uniunea Europeană, respectiv 52% din prețul benzinei și  50% din prețul motorinei, în condițiile în care, în medie, la nivelul Uniunii Europene, taxele cumulează 62% din prețul benzinei și respectiv 57% din prețul motorinei. Si comparativ cu țările din regiune, ponderea taxelor în prețurile de piața ale carburanților este în prezent mai redusă în România. Cu titlu de exemplu:

  • Austria – ponderea taxelor în prețurile de piața: 60% în cazul benzinei și 55% în cazul motorinei,
  • Polonia – ponderea taxelor în prețurile de piața: 57% în cazul benzinei și 54% în cazul motorinei
  • Bulgaria – ponderea taxelor în prețurile de piața: 53% pentru benzină și 51% pentru motorină” se mai arată în comunicat.
Știri despre: