Pentru încurajarea contribuabililor să-și plătească obligațiile bugetare, Executivul a adoptat un proiect de act normativ cu facilități fiscale. Măsurile se vor aplica, fără discriminare, persoanelor fizice, companiilor private și de stat, organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor publice și unităților administrativ-teritoriale. Companiile cu capital privat, mixt sau de stat, care au acumulat până la sfârșitul anului trecut, obligații bugetare restante de peste 1 milion de lei, pot beneficia, în baza unui plan de restructurare, de o serie de facilități fiscale, care să mențină viabilitatea acestora și repunerea în circuitul economic.
În cazul companiilor care au acumulat datorii sub 1 milion de lei până la finalul anului trecut, vor fi anulate penalitățile și dobânzile, dacă obligațiile bugetare principale sunt achitate până la 30 noiembrie 2019. În ceea ce privește persoanele fizice și entitățile fără personalitate juridică, se aplică măsura anulării dobânzilor și penalităților indiferent de cuantumul datoriilor acumulate către bugetul de stat, dacă achită obligațiile principale până la data de 30 noiembrie 2019.
Măsura poate fi aplicată și de către alte autorități sau instituții publice care administrează obligații bugetare, precum și de unitățile administrativ-teritoriale pentru contribuabilii pe care îi administrează. De asemenea, unitățile administrativ-teritoriale care au datorii către bugetul de stat vor beneficia de facilități similare dacă își achită obligațiile până la data de 30 noiembrie 2019. ,,În același timp, trebuie să încurajăm conformarea voluntară, iar în acest sens, ministrul finanțelor publice va veni cu o soluție care să răsplătească și să încurajeze contribuabilii corecți care și-au achitat datoriile la timp”, a precizat premierul Viorica Dăncilă.