Firmele de asigurare au transmis brokerilor noile tarife pentru RCA, după ce perioada cu prețuri plafonate a expirat. În ciuda aprecierilor alarmiste care prevedeau o explozie a prețurilor, asigurătorii și-au construit tarifele de vânzare în jurul tarifului de referință calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Există chiar situații în care prețurile au scăzut comparativ cu perioada cu plafon maxim.
Transportatorii, cei mai fervenți susținători ai plafonării, dar și ai noii Legi RCA, au motive să fie mulțumiți. Pentru un vehicul de transport marfă cu masa de peste 16 tone, majoritatea firmelor cotează la 7.534 de lei pe an pentru un camion aflat în categoria de bonus 0. Groupama se remarcă pe acest segment cu un tarif de 7.383 de lei pe an. La șase luni, doar Asirom, City și Omniasig par să își arate disponibilitatea de a vinde, fiind singurele care oferă un tarif diferit față de cel pe un an. City Insurance și Asirom cotează la 3.767 de lei, în timp ce Omniasig cere 4.766 de lei, potrivit datelor centralizate de Safety Broker, cel mai mare intermediar din România.
Nici pe segmentul autovehiculelor, prețurile nu sar cu mult peste valoarea de referință și în cele mai multe cazuri se mențin la nivelul fostului plafon maxim. Pe cazul concret al unui șofer de 22 de ani care conduce o Dacia cu o capacitate cilindrică de 1149 centimetri cubi, Omniasig, Generali, City Insurance și Allianz cotează la 997 de lei, adică au rămas la fostul tarif maxim stabilit prin lege, în timp ce Groupama iese în evidență cu doar 987 de lei. Referința ASF este la 838 de lei pe an. O persoană de 37 de ani la volanul unui Logan cu motor de 1.598 de centrimetri cubi va plăti 712 lei pe an pentru RCA, aceste fiind tariful pentru toți asigurătorii. Tariful de referință este la 620 de lei. O persoană de 62 de ani care conduce un automobil cu cilindree de 1.898 centrimetri cubi trebuie să scoată din buzunar 798 de lei, la o referință de 726 de lei. În cazul firmelor, pentru un automobil cu capcitate de 1,98 litri, tarifele de vânzare sunt la 965 de lei față de o referință de 902 lei.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat miercuri tarifele de referință pentru polițele RCA, conform prevederilor OUG 54/2016 și a Normei privind metodologia de calcul a acestora, stabilindu-se astfel un reper pentru tarifele de primă aferente polițelor RCA. Acest tarif poate fi utilizat atât de către consumatori, care vor avea astfel la îndemână un instrument de comparație pentru ofertele societăților de asigurare, cât și de către asigurătorii care doresc să intre pe piața RCA sau de către alte părți interesate, se arată într-un comunicat al instituției. Publicarea tarifelor de referință contribuie semnificativ la creșterea transparenței privind accesul la informațiile esențiale, informarea corespunzătoare a consumatorilor și diseminarea de informații corecte și complete, se precizează în comunicat. Tarifele de referință au un caracter orientativ și sunt calculate pe baza datelor cu privire la polițe (perioada 2012 – 2016) și la daune (perioada 2010-2016), furnizate de asigurătorii autorizați să practice RCA la data 31.12.2016. Tarifele de referință sunt structurate în funcție de categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică) și de caracteristicile tehnice (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri) în funcție de categoria vehiculului.
profit.ro