Obligații legale noi pentru proprietarii de piscine. Se impun investiții până în februarie 2020

de Stiri Buzau Media

Piscinele publice trebuie să îndeplinească unele condiții noi începând cu partea a doua a lunii februarie 2020, conform unui act normativ deja aplicabil. În acest sens, companiile care dețin piscinele trebuie să facă anumite investiții în următoarele luni, dacă vor să funcționeze legal și după termenul respectiv, potrivit avocatnet.ro.

Este vorba de o serie de obligații legale nou introduse în vara anului trecut, prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 994/2018. Firmele care dețin piscine publice trebuie să se conformeze la acestea până la data de 21 februarie 2020.

Asta înseamnă că, dacă n-au procedat deja așa, societățile ar trebui să-și contureze costurile necesare conformării legale și să înceapă lucrările de modernizare. Practic, mai sunt mai puțin de patru luni până la împlinirea termenului și firmele ar trebui să se pună în mișcare dacă vor ca piscinele pe care le au să funcționeze legal în continuare.

Însă care sunt schimbările pentru care este nevoie de adaptări până în februarie 2020? Referitor la apa din piscină și, la bazinele acoperite, aerul din încăpere, ordinul de ministru dispune că firmele trebuie să îndeplinească patru noi obligații:

filtrarea și dezinfectarea apei din piscină pentru a îndepărta particulele, poluanții și microorganismele;

folosirea unor sisteme adecvate pentru distribuția eficientă a dezinfectantului în piscină și îndepărtarea apei contaminate;

curățarea biofilmului (ce se formează în mediile apoase când bacteriile se prind de suprafețe și produc o substanță vâscoasă), a sedimentelor de pe podeaua bazinelor și a particulelor absorbite pe filtre;

aerisirea adecvată a piscinelor acoperite pentru a îndepărta substanțele evaporate în urma dezinfecției și a reduce nivelul de radon (element chimic gazos).

În cazul în care bazinul are o adâncime mai mare de 60 cm, zona prin care se intră/iese trebuie să aibă trepte rotunjite antiderapante cu balustrade bine fixate. În același timp, pereții bazinului trebuie să aibă o treaptă de odihnă poziționată în funcție de adâncime.

În fine, piscinele publice alimentate cu apă potabilă au nevoie, mai nou, de sisteme de recirculare și tratare a apei.