Duminică va intra în vigoare Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, act normativ care-i va obliga pe comercianți, în principal, să ia măsurile de prevenire în legătură cu risipa alimentelor. Practic, se urmărește nu doar reducerea risipei, ci și ajutarea unor instituții sau organizații non-guvernamentale cu rol social, prin faptul că produsele aflate aproape de data de expirare vor putea fi vândute sau donate acestora.

Măsurile de prevenire din Legea nr. 217/2016 se înscriu într-o ierarhie bine stabilită prin lege. Mai întâi, operatorii economici vor trebui să adopte anumite măsuri de responsabilizare, apoi vor trece la vânzarea produselor la preț redus, apoi la donarea sau oferirea lor cu titlu de sponsorizare ș.a.m.d.

Așadar, prima grijă a operatorilor din sectorul agroalimentar va fi să adopte măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și al serviciilor alimentare”, potrivit legii.

Ce presupun aceste măsuri de responsabilizare aflăm din Proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Totuși, normele se află deocamdată doar în dezbatere publică, ele trebuind să fie aprobate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.

„Măsurile de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare privesc fiecare verigă a lanțului alimentar începând cu producția primară, sectorul de procesare, depozitarea, distribuția, comercializarea, inclusiv sectorul de industrie hotelieră și cel al serviciilor alimentare și constau în: măsuri de planificare sau alte instrumente economice care promovează utilizarea eficientă a resurselor, măsuri de colectare selectivă a produselor alimentare improprii consumului uman, măsuri de educare și informare a operatorilor referitoare la prevenirea risipei de alimente, adaptarea producției la condițiile de piață, asigurarea trasabilității, măsuri privind donarea alimentelor către operatorii prevăzuți la art.2, alin. 2, lit. c din Lege, cuantificarea risipei de alimente, promovarea cercetării, dezvoltării și utilizarea rezultatelor acestora în vederea realizării de produse și tehnologii, economice si adaptate la mediu”, se explică în proiectul de norme.

Ca o măsură concretă de responsabilizare, comercianții și toți ceilalți operatori economici din sectorul agroalimentar vor trebui să elaboreze un plan de prevenire a generării de produse alimentare improprii consumului uman. Planul de prevenire se va face sub forma unei declarații și va trebui făcut public prin afișarea lângă casa de marcat, dar și pe pagina de internet a operatorului respectiv. Concret, acest plan va trebui să cuprindă cel puțin următoarele măsuri minime de prevenire:

  • realizarea unui diagnostic al cantității de produse alimentare improprii consumului uman generate lunar/ anual (se poate măsura cantitatea în kilograme sau tone a deșeurilor alimentare și costul eliminării lor);
  • stabilirea și comunicarea obiectivului de reducere a risipei alimentare ca procent din risipa anticipată și măsurată lunar/ anual, conform celor de la punctul anterior;
  • realizarea unui sistem de monitorizare FIFO „primul intrat – primul ieșit” a stocurilor de marfă sau materii prime („FIFO” este acronimul expresiei din limba engleză „first in, first out”, adică „primul intrat – primul ieșit”);
  • prioritizarea distribuției alimentelor aflate aproape de expirarea datei limită de consum în circuitul scurt și local.

Cei vizați de Legea risipei alimentare nu vor avea de ales dacă să aplice sau nu prevederile legii. Amenzile pe care comercianții le vor putea primi dacă aruncă produsele aproape de data expirării vor putea ajunge și la 10.000 de lei.

Atenție! Proiectul normelor privind diminuarea risipei alimentare nu se aplică la acest moment. Pentru a intra în vigoare, acesta are nevoie de aprobarea Guvernului și de publicarea în Monitorul Oficial.