Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a prezentat în cadrul ședinței de Guvern de miercuri proiectul privind modificarea Legilor Justiției. Toader a recomandat ca preşedintele să nu mai dețină atribuţiile cheie ale şefului statului – numirea Procurorului General şi şefului DNA. De asemenea, Consiliul Suprem al Magistraturii ar urma să numească cei doi procurori. Ministrul JustiȚiei a mai sugerat şi un proces de a pedepsi procurorii şi judecătorii pentru decizii sau puneri sub acuzare eronate. Mai mult, acţiunile magistraţilor anchetaţi pentru abuz vor fi verificate de biroul Procurorului General, nu de DNA.
Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat furios la propuneri, avertizând că vor da înapoi eforturile anticorupţie ale ţării cu un deceniu. El a subliniat că este vorba despre un “atac asupra statului de drept, asupra independenţei şi funcţionării corecte a sistemului de justiţie iar dacă vor fi adoptate, recomandările vor duce la sperierea magistraţilor şi reducerea independenţei lor”, a avertizat preşedintele. Biroul Procurorului General a menționat că propunerile sunt un semnal de alarmă şi care a atras atenţia că procurorii nu au fost consultaţi.
Aproximativ 10 asociaţii civile au cerut, într-o scrisoare adresată Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, retragerea proiectului, pentru că ,,ameninţă” lupta anticorupţie. Peste 400 de manifestanţi au protestat, miercuri seară, în Piaţa Victoriei faţă de modificările la legile justiţiei anunţate de către ministrul Tudorel Toader. Pe durata a două ore, cât a durat protestul ei au scandat ,,Tudorel- demisia” şi ,,Nu plecăm”. Premierul Mihai Tudose l-a chemat mierucir seară, la raport pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, în legătură cu propunerile acestuia privind modificarea legilor justiției. Surse din Guvern spun că discuțiile dintre cei doi guvernanți s-ar axa pe eliminarea președintelui din schema numirii șefilor de mari parchete.
Reforma justiției în Români a avut impact și în Uniunea Europeană. Agențiile internaţionale de presă au scris că proiectul de reformă a sistemului judiciar, prezentat de ministrul Tudorel Toader şi criticat de preşedintele Klaus Iohannis, a generat un semnal de alarmă, la şase luni după cele mai ample proteste din ţară după revoluţie. Acestea mai scriu că România este considerată una dintre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, vizată de o monitorizare specială a sistemului de justiţie de către Bruxelles.