Șoferii pot să-și repare mașinile în orice service auto, fără ca asiguratorul RCA să se mai poată opune

de Stiri Buzau Media

Atâta timp cât e vorba de un service auto care funcționează legal, șoferii pot acum să fie despăgubiți indiferent de alegerea pe care o fac cu privire la service-ul care să le repare mașina. Deși vorbim de un drept pe care șoferii îl aveau și până acum (teoretic), noua lege a asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) obligă asigurătorii ca, în contractele RCA încheiate de ieri, să includă o clauză care să le dea dreptul șoferilor să aleagă ce service își doresc. Practic, această nouă prevedere ar trebui să nu le mai permită nici asigurătorilor și nici service-urilor să facă presiuni în această privință.

Şoferii au acum libertatea să aleagă orice service auto în care să-şi repare maşină, fără să se mai lovească de refuzul asiguratorului RCA sau al chiar al service-ului, potrivit Legii nr. 132/2017, de miercuri în vigoare. Legea reprezintă de fapt noul cadru juridic pentru asigurările RCA şi aduce o serie de modificări importante vechiului cadru legal, adică OUG nr. 54/2016.

„Contractul RCA da dreptul persoanei prejudiciate, în cazul producerii unui prejudiciu, să se poată adresa pentru efectuarea reparatiei oricărei unităţi reparatoare auto, în condiţiile legii, fără nicio restricţie sau constrângere din partea asiguratorului RCA sau a unităţii reparatoare auto, care ar putea să-i influenţeze opţiunea”, scrie în legea care se aplică de ieri.

Aşadar, şoferii au dreptul să fie despăgubiţi indiferent la ce service se duc. Pentru că acest drept să nu rămână doar o promisiune strecurată într-o lege, prevederea citată mai sus este completată şi de o altă, mult mai importantă: „(…) contractul RCA va cuprinde o clauză potrivit căreia, în cazul producerii unei daune, persoană prejudiciată să se poată adresa pentru efectuarea reparatiei oricărui operator economic care desfăşoară activităţi de reparaţii ale autovehiculelor, în condiţiile legii, fără nicio restricţie sau constrângere care ar putea să-i influenţeze opţiunea”, scrie în aceeaşi lege.

Cu alte cuvinte, contractele încheiate de azi înainte trebuie să cuprindă obligatoriu această clauză, care le da dreptul şoferilor să-şi aleagă liber orice service auto doresc pentru repararea maşinilor avariate. Desigur, e necesar că service-ul să funcţioneze legal, aşa cum sugerează textul de lege. În caz contrar, asigurătorul se va putea opune cu succes alegerii.

Şi în vechea reglementare, adică OUG nr. 54/2016, există dreptul de a alege service-ul în mod liber, dar niciun alt text de lege nu garanta respectarea dreptului şoferului. Aşadar, noua lege vine să întărească dreptul sau şi să oblige asigurătorii să includă în contractele de RCA clauza respectivă.

Noua lege nu se aplică contractelor încheiate înainte de intrarea ei în vigoare, pentru că asta ar însemna să retroactiveze (despre motivul pentru care legile nu pot să se aplice şi pentru trecut şi ce înseamnă neretroactivitatea, aici). „Actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a prezenţei legi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la dată încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor”, scrie în Legea nr. 132/2017, aplicabilă de miercuri.

Știri despre: