Șoferii care au nevoie de un duplicat al cărții de identitate a mașinii nu vor mai trebui să obțină un aviz de la autoritatea care a făcut înmatricularea sau înregistrarea și nu vor mai trebui să ceară publicarea în Monitorul Oficial atunci când cartea a fost furată, distrusă ori au pierdut-o. Modificările au fost votate azi în ședința Guvernului, dar mai trebuie să treacă și de Parlament. Proiectul mai prevede și ca noii proprietari să nu mai aibă nevoie de constatarea unui executor pentru cazul în care fostul proprietar nu vrea să le dea cartea de identitate a mașinii.
Cei care au nevoie de un duplicat al cărții de identitate a mașinii îl vor putea obține mult mai ușor, potrivit unor modificări propuse printr-un proiect de lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000, care a primit azi votul în ședința Executivului. Pentru ca modificările propuse să intre în vigoare însă, proiectul trebuie adoptat și de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat mai apoi în Monitorul Oficial.
Concret, pentru obținerea duplicatului nu va mai fi necesară obținerea avizului de la autoritatea care a dispus înmatricularea sau înregistrarea, după caz. Cazurile în care acest duplicat va fi eliberat vor rămâne aceleași, respectiv pierderea, furtul sau distrugerea cărții de identitate ori situația în care fostul proprietar refuză să i-o predea noului deținător. De asemenea, tot Registrul Auto Român (RAR) va fi autoritatea la care va trebui să ne adresăm cu această cerere.
În prezent însă, atunci când fostul proprietar nu dorește să transmită cartea de identitate a mașinii, cu toate că OG nr. 78/2000 prevede expres că-i revine această obligație, duplicatul nu poate fi cerut de noul proprietar decât în baza constatării de către un executor judecătoresc a refuzului fostului proprietar, cu ocazia executării silite. Dacă noile prevederi vor intra în vigoare, noul proprietar nu va mai avea nevoie însă de constatarea executorului.
„În cazul pierderii, furtului sau al distrugerii cărţii de identitate a vehiculului ori al nerespectării dispoziţiilor art. 10 alin. (5) (fostul proprietar nu transmite cartea de identitate a mașinii – n. red.), R.A.R. poate emite un duplicat al cărţii de identitate a vehiculului, după identificarea vehiculului”, se arată în proiect.
În fine, noile prevederi i-ar mai scuti pe proprietarii mașinii și de publicarea pe care trebuie să o facă în Monitorul Oficial în urma pierderii, furtului ori distrugerii cărții de identitate, întrucât prevederea actuală din ordonanță ar fi abrogată.