Salariații vor sta acasă de Ziua Muncii, conform legislației în vigoare, astfel că aceștia se vor bucura de un weekend prelungit la sfârșitul lunii curente. Concret, ultimul weekend din aprilie 2017 se va lega de 1 mai, ce va pica într-o zi de luni.
1 mai este una dintre zilele nelucrătoare de sărbătoare legală de care se bucură salariaţii, indiferent că lucrează în domeniul public sau în cel privat, potrivit Codului muncii. În acest an, Ziua Muncii pică lunea, ceea ce înseamnă că angajaţii vor beneficia de un weekend prelungit în perioada 29 aprilie – 1 mai 2017, potrivit avocatnet.ro.
Până acum, salariaţii au stat acasă pe 2 şi pe 24 ianuarie 2017, iar luna această vor beneficia de timp liber în a doua zi de Paşte, adică pe 17 aprilie 1017.
Apoi, dacă excludem Ziua Muncii din calcul, rezultă că celelalte libere legale ce vor mai fi acordate efectiv în acest an vor fi Ziua Copilului (1 iunie 2017), a doua zi de Rusalii (5 iunie 2017), Adormirea Maicii Domnului (15 august 2017), Sfântul Andrei (30 noiembrie 2017), Ziua Naţională a României (1 decembrie 2017) şi prima şi a doua zi de Crăciun (25 şi 26 decembrie 2017).
În total, este vorba de 14 sărbători legale în care angajatorii trebuie să dea liber salariaţilor an de an. Totuşi, nu toate pică întotdeauna în intervalul luni-vineri al săptămânii, astfel că în 2017, de exemplu, salariaţii se bucură efectiv de 11 libere legale.
Cine va lucra de Ziua Muncii?
Anumite categorii de salariaţi au obligaţia de a se prezenta la muncă până şi în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, se arată în Codul muncii. Mai exact, este vorba de unităţile sanitare şi de unităţile de alimentaţie publică, ce trebuie să asigure asistenţă medicală, respectiv produse alimentare de strictă necesitate.
„Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”, prevede actul normativ amintit.
În acelaşi timp, mai există obligaţia prezentării la serviciu, în zilele nelucrătoare, pentru locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau a specificului activităţii. Aici, important de precizat este că vorbim şi de lucrătorii centrelor comerciale.
Salariaţilor care se prezintă la muncă în zilele de sărbătoare legală trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive justificate nu se acordă zile libere, muncă în liberele legale se recompensează cu un spor salarial de minimum 100% din salariul de bază.
Atenţie! Zilele libere trebuie acordate de către angajatori, altfel aceştia riscă să fie amendaţi de inspectorii de muncă cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Totodată, sancţiunea este valabilă şi pentru angajatorii care-şi cheamă, în mod justificat, salariaţii la muncă, dar nu le acordă compensaţiile legale cuvenite.