Sfânta Eufimia este pomenită în data de 16 septembrie a fiecărui an. S-a născut în Calcedon și a trăit în vremea împăratului Dioclețian (284-305). Tatăl ei era senatorul Filofron iar mama sa, Theodorisia, erau creștini. Deoarece a refuzat să împlinească porunca proconsului Pricus de a aduce jertfe idolilor, a fost supusă la multe chinuri. ,,A fost aruncată într-un cuptor încins, într-o apa plină de târâtoare otrăvitoare, dar însemnându-se cu semnul sfintei cruci, a ieșit nevătămată. Și-a dat sufletul când a fost aruncată la fiarele sălbatice.
Sfânta Eufimia mai este prăznuită pe 11 iulie, când facem pomenire de minunea petrecutâ la sfintele sale moaste. Pentru a se descoperi dacă învățătură cu privire la cele două firi din Hristos este adevărată, Sfinții Părinți au scris într-o carte dreaptă credința-în Hristos sunt două firi, unite într-un mod neamestecat, neschimbat, neîmpărțit și nedespărțit și ereticii și-au scris într-o altă carte învățătura lor și le-au pus pe amândouă pe pieptul Sfintei Eufimia. După puține zile, au deschis din nou racla și au văzut că la picioarele ei se află cartea ereticilor, iar cea a Sfinților Părinți în mâinile ei” menționează creștinortodox.
Moaștele Sfintei Eufimia pot fi venerate în Catedrala patriarhală ,,Sfântul Gheorghe” din Fanar. Tot astăzi, se face pomenirea Sfintei Mucenițe Meletina; Sfintei Mucenițe Sevastiana, ucenica Sfântului Apostol Pavel; Sfinților Isachie, Iosif din Georgia și Ludmila; Sfințului Cuvios Dorotei din Egipt; Sfântului Procopie Cehul și Sfântului Ierarh Ciprian, mitropolit de Kiev.