Cuviosul Ioan Iacob de la Neamț este prăznuit în data de 5 august după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinților, la data de 20-21 iunie 1992, sub numele de „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț”, fixându-i-se zi de prăznuire, cea de astăzi. Tot pe 5 august Biserica Ortodoxă sărbătorește Înainteprăznuirea Schimbării la Față a Domnului, pe Sf. Mc. Evsignie și pe Sf. Ier. Fabian, episcopul Romei. Cuviosul Ioan Iacob de la Neamț s-a născut la 23 iulie 1913, în satul Crăiniceni, comuna Horodiștea, din județul Dorohoi. După șase luni de zile de la naștere, mama sa moare, lăsând copilul în grija bunicii sale, Maria. Potrivit arhiepiscopiabucurestilor.ro ,,După doi ani, moare și tatăl său, în război, în toamna anului 1916, copilul rămânând în grija rudelor apropiate. Primii ani de școală îi face în satul natal, apoi urmează gimnaziul la Lipcani-Hotin și liceul la Cozmeni-Cernăuți, având rezultate foarte bune. În vara anului 1932, rudele voiau să-l dea la Facultatea de Teologie din Cernăuți, ca să-l facă preot.
Dar el, simțindu-se chemat de Dumnezeu la o viață mai înaltă, a refuzat, exprimându-și dorința de a se călugări. La vârsta de 20 de ani, la 15 august, s-a dus la Mănăstirea Neamț și a cerut starețului Nicodim, viitorul patriarh al României, să-l primească în mănăstire. A fost tuns în monahism la 8 aprilie 1936, în miercurea Sfintelor Patimi, de starețul Vasile Moglan, primind numele de Ioan. Dorind viață pustnicească, fericitul monah Ioan Iacob pleacă în Țara Sfântă împreună cu alți doi monahi din lavră, Claudie și Damaschin. Cei trei călugări se retrag să ierneze în obștea Mănăstirii Sfântul Sava din pustiul Iordanului.
În vara anului 1960, era bolnav și suferea toate cu multă răbdare. Cunoscându-și mai înainte sfârșitul vieții pământești, miercuri 4 august, s-a împărtășit cu Sfintele Taine, iar joi dimineața, la orele 5:00, și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos, la vârsta de numai 47 de ani. După trei zile, a fost înmormântat în aceeași peșteră de egumenul Mănăstirii Sfântul Gheorghe, arhimandritul Amfilohie, iar după 20 de ani, la 8 august 1980, trupul său a fost aflat întreg, nestricat de vreme, răspândind bună mireasmă, semn că Dumnezeu l-a preamărit pentru nevoința și sfințenia vieții sale de pe pământ. La cererea obștii, patriarhul Benedict al Ierusalimului a îngăduit strămutarea moaștelor Cuviosului Ioan de la Neamț în Biserica „Sfântul Gheorghe Hozevitul”, fiind așezate într-o raclă de abanos și sticlă”.