Traditii și obiceiuri, în ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul

de Stiri Buzau Media
femeia-in-biserica

femeia-in-bisericaÎn calendarul popular, Ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezatorul este numită Sântion de toamnă. În această zi se ține post aspru. De asemenea, este recomandat să nu se mănânce pepeni, dat fiind faptul că forma acestora aduce aminte de cea a capului lui Ioan Botezătorul. Mai este întâlnită și interdicția de a tăia și mânca fructe și legume cu forma rotundă. Oamenii împart mere, pere, castraveţi. Tot în această zi, în unele regiuni rurale nu se folosește cuțitul, toată mancarea fiind ruptă cu mâna. Nu se mănâncă din blid sau tipsie. Nu se bea vin roşu, nu se mănâncă fructe sau legume roşii, care amintesc de sângele care a curs din capul Sf. Ioan.

Tot un obicei care vine din popor este acela de a ține post „de la cruce până la cruce”. Acest post era unul de două săptămâni, care totuși nu este consemnat în calendarul creștin. Postul avea rolul de a îi curăți pe toți cei care au săvârșit păcate grave sau chiar omoruri. Cei care decideau să postească în acea zi mâncau doar turte de grâu sau mălai.

În unele zone din Muntenia, Sf. Ioan se serbează de către femei. După ce se înserează, se adună mai multe la un loc, unde fac chefuri şi jocuri, însă fără bărbaţi, zicându-se că aceasta e ziua când femeia este tot aşa de mare ca şi bărbatul.