Chiar dacă ne simţim bine, efectuarea unor controale anuale, urmate de alte investigaţii recomandate în funcţie de vârstă şi de factorii de risc, este un obicei pe care merită să ni-l formăm. Analizele preventive variază în funcţie de vârstă, unele teste fiind recomandate după 40 de ani. De asemenea, intervalul la care se repetă analizele diferă, în funcţie de starea de sănatate a fiecăruia. Persoanele cu risc mediu de îmbolnăvire se investighează anual. După vârsta a doua, anumite teste se repetă de două ori pe an.
Analize recomandate în cadrul unui control de rutină sunt hemoleucograma; testele care investighează funcția hepatică; testele de funcționalitate renală; coagulograma; probleme de inflamație; ionograma; profilul metabolic; tensiunea arterial; ecografia abdominală; electrocardiograma (EKG); ecocardiografia; sumarul de urină; serologiile virale; mamografia și examenul citologic Babes-Papanicolau; radiografia toracică; testul sângerărilor oculte în scaun; colonoscopia; examinarea alunițelor la dermatoscop; testele pentru tuberculoză și consultul stomatologic. Analize recomandate persoanelor cu risc:
- Teste de functionalitate tiroidiana (TSH, T3, T4) si ecografie tiroidiana la persoane cu rude tiropate; factorul reumatoid la cei cu parinti cu poliartrita reumatoida, colesterolul in familiile de dislipidemici;
- Testul DEXA pentru depistarea osteoporozei;
- diabeticii si hipertensivii trebuie sa efectueze regulat un consult oftalmologic;
- Testul de memorie, consult neurologic/psihiatric.