Fumatul este dăunător! Fumatul este contraindicat în timpul sarcină și poate afecta concepția. Orice persoană știe acest lucru. Dar cât este de dăunător? Există nenumărate campanii care atrag atenția că fumatul ucide. Orice medic îți va spune că nu ai voie să fumezi în timpul sarcinii deoarece acest lucru va afecta sănătatea fătului pe care îl porți în pântec. O părere avizată însă, ar putea să ne trezească la realitate. Și cine ar fi mai potrivită pentru o asemenea discuție decât Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar preumologie, de la Institutul National de Pneumologie „Marius Nasta” – coordonator în cadrul Centrului de consiliere pentru renunțarea la fumat, Expert al Ministerului Sănătății pentru controlul tutunului, la Comisia Europeana și OMS?
Cât este de dăunător tutunul pentru orice persoană?
Tutunul îi îmbolnăveşte pe oameni, indiferent de forma sub care este consumat. Singurele incertitudini se referă la UNDE te loveşte (care este boala- organul afectat) şi CÂND te loveşte.
Dar pentru o femeie care își dorește un copil?
Fumatul scade șansele de a rămâne gravidă (scade fertilitatea) și crește riscul de avort spontan.
Tatăl ar trebui să renunțe și el la fumat?
Sigur că da, deoarece expune gravida la fumat pasiv și chiar la „fumat la mâna a treia”. Practic, fătul va primi atât nicotină cât și substanțele chimice din gudron din fumul pe care îl produce tatăl, dar și din particulele cu care rămân impregnate în mobilele din casă (indiferent de cât de bine s-ar aerisi).
Cu cât timp înainte de sarcină ar trebui să renunțăm la fumat?
Nu sunt studii care să precizeze cu certitudine o durată minimă de renunțare înaintea unei sarcini. Însă, ținând cont că fumatul afectează șansele de a rămâne însărcinată, orice femeie care își dorește un copil ar trebui să se lase cât mai curând de fumat, pentru a-și crește șansele de a rămâne însărcinată. Pe de altă parte, sevrajul comportamental de fumat putând dura chiar și ani („ce-aș mai fuma o țigară! Ce bine-ar merge o țigară!”) iar sevrajul de nicotină putând accentua simptomele de disgravidie din primele luni de sarcină, este cu atât mai indicat ca sarcina să apară la o distanță cât mai mare față de momentul din care femeia nu a mai fumat (din motive psihologice).
Exista teoria „nu pot să mă las de fumat”?
Sunt, într-adevăr, oameni care suferă fizic foarte tare atunci când opresc administrarea nicotinei (a drogului), adică sunt oameni care au o dependenţă mare de nicotină. Pentru ei există tratament medicamentos, ca pentru orice altă boală, tratament care reduce la minim simptomele de sevraj. Prin urmare, de când au apărut medicamentele pentru tratarea dependenței de nicotină, nu mai putem vorbi de „nu pot” ci doar de „nu vreau”.
Cum reușim totuși să ne lăsăm de fumat?
Găsindu-ne acel motiv mai important decât plăcerea (mare, la îndemână, certă) de a fuma. Apoi făcându-ne un plan de acțiune cu ce vom face și vom gândi când, în virtutea obișnuinţei, mâna și gândul se vor duce la țigară. Aruncând țigările complet și începând o nouă zi fără țigări dar cu Plan și Motiv.
Dacă vedem că apar probleme fizice, se poate completa chestionarul Fagerstrom pentru a evalua dependența de nicotină și, dacă este mai mare de 6 puncte, atunci se poate evalua utilitatea tratamentului. „Utilitatea” nu înseamnă că medicamentul ar putea să nu fie eficient, ci că ar putea să nu fie de folos fumătorului care, în realitate, nu vrea să renunțe și atunci „se alintă”…
Există acel sevraj al fumătorului?
Evident că da. Sevrajul este manifestarea dependenței de drog (de nicotină). Deci, dacă nu ai boala, atunci nu ai nici sevraj; dacă ai boala, atunci ai şi sevraj. Ceea ce produce multora confuzie (de care profită din plin industria tutunului) este faptul că nu TOȚI fumătorii (adică toate persoanele care-și aprind o ţigară și trag din ea) au dependenţă de nicotină – sunt persoane care au doar (sau predominant) dependenţă gestuală (nu știu/ nu au învățat „la mama acasă” ce să facă cu mâinile) ori cognitivă (li se pare că fumatul îi/ le face să pară mai…, deoarece self-esteem-ul e la pământ). Astfel de persoane nu vor resimţi niciun sevraj deoarece nu au dependenţă de nicotină, şi nu pentru că „sevrajul e o gogoriţă”…
În timpul sarcinii cât este de dăunătoare chiar și o țigară pe zi?
Este o injecție cu nicotină – care provoacă contracţia vaselor placentare prin care se alimentează fătul cu oxigen și substanțe nutritive. Prin urmare, e ca și cum l-ai strânge pe micuț de gât… Cel mai mare pericol este, însă, cel psihologic – pentru că o adevărată fumătoare nu se va limita DOAR la UNA…