Proiect al Ministerului Sănătății: Mai mulți pensionari vor beneficia de medicamente compensate în proporție de 90%, din septembrie

de Stiri Buzau Media

Conform unui proiect de act normativ al Ministerului Sănătății, care are nevoie de aprobarea Guvernului și de publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, persoanele care au pensii mai mari de 990 de lei vor beneficia, alături persoanele care primesc pensii mai mici decât această limită, de medicamente compensate cu 90%. Inițiativa prevede creșterea, din septembrie 2019, precizează avocatnet, a plafonului actual cu 15%, respectiv până la valoarea de 1.139 de lei.

După cum prevede Proiectul de hotărâre a Guvernului privind modificarea unor acte normative referitoare la Programul pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru pensionari, și persoanele ce primesc pensii de până la 1.139 de lei vor putea beneficia de medicamente compensate cu 90%. Pentru a se aplica, proiectul legislativ are nevoie să fie adoptat de Guvern și să fie publicat în Monitorul Oficial. De fapt, este vorba de o creștere cu 15% a plafonului pensiei până la care pensionarii pot beneficia de compensarea aproape integrală a medicamentelor. Astfel, din septembrie, și persoanele cu pensii de până la 1.139 de lei vor putea solicita compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor, indiferent dacă mai au sau nu și alte venituri.

Majorarea acestui plafon de pensie este propusă în contextul în care, potrivit Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, începând cu data de 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie se va majora de la 1.100 la 1.265 de lei. De fapt, punctul de pensie se va majora, de la început de septembrie, tot cu 15%.

„Această creștere a plafonului de la 990 lei la 1139 lei/lună inclusiv, are în vedere creșterea cu 15% a valorii punctului de pensie, începând cu data de 1 septembrie 2019, astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%”, se precizează în nota de fundamentare a inițiativei legislative.