Tiroida este o glandă în formă de future, situată în partea din față a gâtului. Aceasta secretă doi hormoni importanți din punct de vedere metabolic – tiroxina și triiodotironina – care sunt vitali pentru dezvoltarea fizică și mentală. Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă produce o cantitate mai mică de hormoni decât cea necesară organismului. Hipotiroidismul este mai întâlnit la femei decât la bărbați, iar prevalența crește odată cu înaintarea în vârstă. În decursul vieții, aproximativ 1 dintre 50 de femei și 1 dintre 500 de bărbați vor fi diagnosticați cu hipotiroidism.
Simptomele care apar în mod frecvent sunt oboseala, creșterea în greutate, constipația, senzația de frig, pielea uscată, părul lipsit de viață, retenția de lichide, încetinirea mentală și depresia. Simptomele mai puțin frecvente sunt vocea răgușită, perioadele menstruale neregulate sau menstruație abundentă la femei, infertilitatea, scăderea libidoului, sindromul de tunel carpian (care cauzează dureri și amorțeală la nivelul mâinii) și pierderea memoriei sau confuzia la vârstnici. La bebeluși hipotiroidismul poate duce la întârziere mentală și fizică ireversibile, cu excepția cazului în care tratamentul începe să le fie administrat acestora la scurt timp după naștere.
Ce se întâmplă dacă nu urmați tratamentul pentru hipotiroidism?
Este posibil să dezvoltați un risc crescut pentru apariția bolilor de inimă. Acest lucru este cauzat de faptul că un nivel scăzut de tiroxină determină creșterea lipidelor din sânge (colesterol). Dacă sunteți gravidă, aveți un risc crescut de a dezvolta unele complicații ale sarcinii. De exemplu: hipertensiune arterială indusă de sarcină, anemie, travaliu și naștere prematură, greutate mică a fătului la naștere.
Cauze pentru apariția hipotiroidismului
- – Tiroida autoimună, aceasta fiind și cea mai frecventă cauză
- – Chirurgie sau tratament radioactiv pentru glanda tiroidă
- – Deficitul de iod
- – Anumite medicamente
Hipotiroidismul se poate diagnostica printr-un test de sânge:
- Hormon de stimulare tiroidiană (TSH). Un nivel ridicat înseamnă ca glandă tiroidă este subactivă.
- Tiroxina (T4). Un nivel scăzut confirmă hipotiroidismul.
- Anticorpii tiroidieni. Indică probabilitatea ca tiroida să fie autoimună.
Nota. Există persoane cu TSH crescut, dar cu T4 normal, cunoscută sub denumirea de hipotiroidie ușoară sau subclinica. În această situație există un risc crescut de apariție a hipotiroidismului și este necesară reevaluarea stării de sănătate a pacientului la intervale de timp regulate. Tratamentul constă în administrarea de levotiroxină sub formă de comprimate, în fiecare zi. Acest medicament conține tiroxina pe care glanda tiroidă nu o mai poate produce. Este recomandat ca medicamentele să fie administrate pe stomacul gol, în fiecare dimineață, cu 60 de minute înainte de a lua micul dejun. Pentru că anumite alimente care conțin calciu, fier sau soia pot bloca absorbția levitoroxinei în organism, este important ca adimistrarea medicamentului să se facă conform mențiunilor de mai sus. Pentru majoritatea oamenilor, tratamentul cu levotiroxina trebuie urmat toată viața. Există însă cazuri când, ocazional, procesul bolii de inversează.
Există efecte secundare la tratament?
Pentru că levotiroxina este un înlocuitor al hormonului natural secretat de organism, efectele secundare la tratament sunt foarte rare. Dacă luați levotiroxina în cantități prea mari, acestea pot duce la simptomele unei tiroide supra-active. Posibile simptome în acest caz: palpitații, irascibilitate, transpirație si risc crescut de osteoporoză. Acestea sunt recomandări și informații generale pentru hipotiroidism, iar un consult la un endocrinolog va fi necesar pentru punerea unui diagnostic pe baza analizelor medicale.