Un minim de 100 de pacienţi pe an pot fi investigaţi şi trataţi la angiograful de la Spitalul Județean Buzău

de Stiri Buzau Media

Prin programul derulat de Academia de Ştiinţe Medicale, Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a fost dotat recent, cu un angiograf pentru cercetare și diagnosticare a pacienților cu afecțiuni cardiace ischemice. Prin urmare, începând cu această lună, 4 buzoieni, cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani au fost internaţi în spital, în Secţia Cardiologie, cu sindrom coronarian acut (infarct miocardic fără supradenivelare de segment ST, angină instabilă) şi au fost supuşi unor intervenţii coronariene. Acestea s-au dovedit a fi un real succes, pacienții fiind externați în următoarea zi. Important de reținut este faptul că, prin programul derulat de Academia de Ştiinţe Medicale, buzoienii care beneficiază de acestea servicii nu vor plăti nimic. Costurile sunt suportate de către Academia de Stiințe Medicale, care asigură toate consumabilele, și de către Spitalul Județean.

,,Avem un minim de 100 de pacienți de făcut pe an. În funcție de asta, de medici și de cazuri trebuie să ne încadrăm într-o sută de pacienți. Acum nu putem spune că facem 20 într-o lună sau 5, ci în funcție de urgență și de pacienții care vin. Cu siguranță vom depăși acest număr de 100. (…) Costurile pe pacient sunt diferite, în funcție de graviatea pacientului. La momentul acesta, 3 sferturi din costuri sunt suportate de Academia de Stiințe Medicale, o parte sunt suportate din veniturile spitalului. În continuare Academia de Stiințe Medicale o să aducă toate consumabilele, sperăm, pentru aceste intervenții, dar împreună cu echipa am decis să facem cât mai repede aceste intervenții să venim în sprijinul pacienților cu afecțiuni acute, grave. (…) O intervenție costă Spitalul Județean per pacient de la 1.000 până la 2.000 de lei, în funcție de câte stenturi se pun. Pe pacient nu-l costă nimic”, a declarat Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău.

    Conceptul de „heart team”, echipa inimii sau cardio echipa este un model inovativ de funcționare a actului medical, care întrunește echipe multidisciplinare ce își unesc eforturile de la diagnostic până la tratament. Forța acestei echipe se datorează colaborării dintre clinicianul cardiolog, medicul cardiolog intervențional, chirurgul cardiovascular și medicul anestezist. Acest concept este aplicabil și la Buzău, după cum a menționat dr. Florin Matei, medic cardiolog intervenţionist: „Academia de Științe Medicale a ales mai multe teme pentru cele 17 centre din întreaga țară. La Buzău sunt 3 teme: două care se adresează pacientului cu cardiopatie ischemică acută și o temă de „heart team” unde o echipă de specialiști să poată veni cu soluții pentru pacienții care nu pot fi tratați pe loc. Datele sunt colectate în niște registre naționale ca să vedem ce exact ce specific are pacientul român în ce privește boala coronariană ischemică acută, ce factori de risc asociază, de câte stenturi are nevoie, dacă are nevoie de abordare chirurgicală și astfel să vedem specificul bolii în România”.

Pentru derularea proiectului au fost necesare două etape de achiziții respectiv aparatul și ulterior consumabilele aferente diagnosticării și intervențiilor care urmau să fie făcute pe pacienți. Echipa care se ocupă de aceste intervenții este format din dr. buzoian Florin Matei, medic cardiolog intervenţionist, dr. Raluca Năstase – medic specialist cardiolog şi şef secţie Cardiologie, dr. Adrian Răducan – medic specialist cardiolog şi dr. Gabriel Nicolai – medic specialist cardiolog (înscris la cursul de Competență Cardiologie Intervențională), aceștia fiind ajutați de către asistenţi medicali.

Știri despre: , , ,