Colindele de Crăciun și Anul Nou și-au pierdut din semnificaţie, la orașe, dar, la sate, păstrează încă frumuseţea şi emoţia de altădată, cu cete de tineri mergând pe uliţe şi colindând din poartă în poartă. În satele îndepărtate, uitate de lume, multe dintre aceste tradiții sunt la fel de vii ca şi acum câteva sute de ani, datorită localnicilor care păstrează cu mândrie datinile străvechi. Îmbucurător este că mulți copii din zonă continuă tradițiile strămoșești!
Un asemenea loc magic de sărbători este comuna buzoiană Mînzălești. Tradiții vechi de sute de ani, precum „Capra”, „Baba și Moșul” sau „Vasilca” sunt continuate, an de an, pe tot parcursul lunii decembrie.
„Baba și Unchiașul” este cel mai apreciat joc cu măști din zona Mînzălești. O altă tradiție specifică zonei Mînzălești, în ziua de Anul Nou, este „Vasilica”. Studii etnografice arată că acest obicei se mai găsește în câteva comune din Oltenia și că ar fi mai vechi chiar decât „Steaua” sau „Plugușorul”.
Comuna Mînzăleşti se află printre cele 18 comune care fac parte din „Ținutul Buzăului”, areal care, din primăvară, va deveni Geoparc UNESCO.