Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău – s-a întâmplat pe 1 aprilie

de Stiri Buzau Media

??̆ ?? ??????? ??…

? Pe 1 aprilie 1778 e??? ????? ???????? ????????? ???????? ($), ?? ??̆??? ?????????? ?????? ??????? (New Orleans). ? Pe 1 aprilie 1859 ????? ??????? ? ??? ????????? ???? ???? ?? ???? ?? ?̦?̆??? ????̂???̦?? ?̦? ???????? ??? ???????????̆ ?? ?????̦?, ?????  ????????, ?????, ?????? ?̦? ??????? ?????????, ?̂? ?????? ?????????̦?? ????????????̦???? ????????? ??????? ?? ?? ????? În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumele: „Alexandru Ioan Cuza, Domnitorul Unirii”, de Dumitru Almaş, și „Alexandru Ioan Cuza şi politica europeană”, de Irina Rădulescu-Valasoglu.

? Pe 1 aprilie 1881 se năștea la Rășinari poetul și omul politic ???????? ???? (d. 1938). Genialul „poet al pătimirii noastre” a fost una dintre personalităţile cele mai importante ale României din prima jumătate a secolului trecut. A fost de asemenea un politician important, dar şi controversat al acelor vremuri (deputat, ministru de interne, prim ministru). Mai multe despre viața lui Goga, găsiți în colecțiile bibliotecii noastre, în monografia „Octavian Goga”, de Ion Dodu Bălan.
? Pe 1 aprilie 1900 se năștea în satul Rubla, comuna Valea Râmnicului, județul Buzău, bibliograful și istoricul literar ?????? ?????????? (d. 1972). Bibliotecar la Biblioteca Academiei (1922-1941), a continuat, în buna tradiţie a lui Ioan Bianu, marile repertorii bibliografice, adevărate instrumente de documentare naţională. Baiculescu a avut o bogată activitate publicistică. A debutat în 1924 cu o antologie de poezie populară. Ca istoric literar s-a ocupat de tipărirea unor ediţii comentate ale operelor lui I. Heliade Rădulescu, Filimon, Caragiale, Alecsandri ş.a. Întocmeşte istoricul Bibliotecii Academiei la un secol de existenţă. În colecțiile bibliotecii noastre se află mai multe volume ale lui George Baiculescu: „Epopeea războiului românesc”, „Drama istorică în teatrul lui Vasile Alecsandri”, „Din istoricul Academiei Române” etc.
? Pe 1 aprilie 1919, ????̂??? ???????? ?? ?????????? ????????? (calendarul pe stil nou), adoptat prin Decretul-lege din 5 martie 1919. Ziua de 1 aprilie (stil vechi) devenea 14 aprilie (stil nou).
? Pe 1 aprilie 1921 ?? ?̂??????̧? ????? ????̂??̆ ??? ???????̧??. La această dată Societatea „Opera” a primit fondurile necesare pentru a corespunde criteriilor de instituţionalizare a unui teatru muzical naţional, devenind Opera Română. Spectacolul inaugural, care a avut loc la 8 decembrie 1921, a fost premiera operei „Lohengrin” de Richard Wagner, montată de regizorul Adalbert Markowski, având la pupitrul dirijoral pe George Enescu.
? Pe 1 aprilie 1941 ???? ??? ???????? ?? ?? ??̂???̂?? ????̆, ?̂? ???????? ?? ????. ??????? ????????? ?? ???? ?̂???? ?.??? ?̦? ?.??? ?? ????̂?? ???? ?? ?̂??????? ??̆ ??????̆ ??????̦? ??? ???? ?̂? ????̂???. Deși, potrivit altor date, nu au fost omorâți mai mult de 48 de civili, martorii locali au povestit despre un număr de victime mult mai mare, susținând că supraviețuitorii au fost torturați, executați sau îngropați de vii în morminte. Alți supraviețuitori au fost luați pentru a fi torturați și uciși de către NKVD, poliția secretă sovietică.

⚽️ Pe 1 aprilie 1959 se năștea la Arad ??????? ????????. Fost portar al echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Duckadam a intrat în Cartea Recordurilor după ce a apărat patru lovituri consecutive de la 11 metri, executate de spaniolii de la FC Barcelona împotriva Stelei, în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986 disputată la Sevilla.
? Pe 1 aprilie 1977 ????? ???? ?̦? ????? ??????? ?????? ????? ????????, ???. În colecțiile bibliotecii noastre găsiți cartea „iSteve : Steve Jobs despre Steve Jobs”.
1️⃣ Ziua de 1 aprilie este cunoscută și ca „Ziua Păcălelilor”, o sărbătoare a bunei dispoziţii şi a umorului. Conform tradiţiei, este ziua în care poţi face glume şi îţi poţi păcăli cunoscuţii fără ca aceştia să se supere. Se susţine că originea „Zilei păcălelilor”are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian, în anul 1582. În vechiul calendar (cel iulian), ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie. După trecerea la calendarul gregorian oamenii au avut, la început, probleme în a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care mai sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie erau numiţi „nebuni de aprilie”. Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii. În România, păcălelile de 1 aprilie au început să fie practicate din secolul al XIX-lea.