Compania de Apă Buzău: Să protejăm cât putem apa și pământul!

de Stiri Buzau Media
Pământul este acoperit în proporție de 71% apă, însă mai puțin de 1% este apă dulce sau apă potabilă. De asemenea, ecosistemele planetei, societățile și economiile pe care le dezvoltă au, la rândul lor, nevoie de apă proaspătă și curată în cantități suficiente. Însă, având în vedere un cumul de factori precum: creșterea populației, poluarea, încălzirea globală sau schimbările climatice, este important să gestionăm resursele de apă cu grijă și să adoptăm practici de utilizare durabilă a apei.
E în firea umană să dezvoltăm habitatul în care ne desfășurăm activitățile zilnice, să ne dorim mai mult și mai bine. Însă acțiunile noastre se reflectă în tot ceea ce ne înconjoară, iar mediul este cel care suferă direct consecințele. Iată câteva idei pentru un consum responsabil de apă:
1. Repară scurgerile. Asigură-te că nu există scurgeri de apă în casă, iar dacă remarci o astfel de situație, repară-le imediat pentru a preveni pierderea inutilă de apă.
2. Închide robinetele atunci când nu le folosești. În timp ce te speli pe dinți sau speli vasele, închide robinetul atunci când nu folosești apa.
3. Spală rufele eficient. Asigură-te că ai o cuvă plină atunci când pui la spălat. De asemenea, cantitatea mare de detergent consumă mai multă apă pentru clătire. Utilizează detergentul cu atenție, după recomandările produsului utilizat.
4. Consumă apa de la robinet, este potabilă și proaspătă! Apa de la robinet este supusă unor teste stricte de siguranță față de apa îmbuteliată.
5. Colectează apa de ploaie. Instalează un dispozitiv pe care îl consideri eficient pentru a colecta apa de ploaie și folosește-o pentru irigarea grădinii, udatul gazonului, spălatul mașinii sau alte activități ce nu necesită consumul apei potabile. Apa potabilă distribuită prin sistemele de alimentare cu apă este destinată satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodărești ale populației, ale instituțiilor publice, ale operatorilor economici și, după caz, pentru combaterea și stingerea incendiilor, în lipsa apei industriale.
Resursele de apă nu sunt infinite, astfel că, având în vedere activitățile agricole din județul Buzău – exploatații de mari dimensiuni sau la nivelul gospodăriilor individuale –, este important să prețuim apa potabilă.
Consumul responsabil, dezvoltarea tehnologiilor de tratare a apei, precum și o serie de practici de utilizare durabilă a apei sunt aspecte esențiale pentru a ne asigura că resursa limitată de apă rămâne disponibilă și pentru generațiile viitoare. Să protejăm cât putem apa și pământul, iar aceasta este o alegere pe care noi o putem face în fiecare zi!