Ruinele romane, de la Pietroasele, din judeţul Buzău, vechi de peste 1.600 de ani, vor fi puse în valoare cu fonduri europene. Proiectul este realizat de Consiliul Judeţean și va fi trimis spre finanțare către Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Est.
Investițiile ce urmează a fi realizate la Pietroasele constau în intervenții peisagistice, realizarea unor circuite de vizitare, interpretare și prezentare, dar și realizarea unor spații muzeale, spații pentru administrație și spații tehnice.
Reprezentanții Consiliului Județean Buzău consideră că punerea în valoare a castrului roman de la Pietroasele va contribui semnificativ la creșterea turismului în zonă.
Potrivit arheologilor de la Muzeul Judeţean Buzău, edificiul de la Pietroasele a fost reşedinţa unor căpetenii romane, care au fost trimise de împăratul Constantin cel Mare la nord de Dunăre, să oprească năvălirile barbare.
Castrul era un sistem complex, bine pus la punct, care servea nevoilor soldaților romani, de la odihnă și relaxare, până la distracție și antrenamente. Termele castrului erau realizate cu încălzire centrală, după modelul celor de la Roma.
În apropierea castrului de la Pietroasele, a fost scoasă la lumină, în anul 1837, „Cloșca cu puii de aur”, una dintre celebrele comori ale României.