Orhideele au nevoie de multă lumină, de aceea este bine să le găsești un loc ferit, lângă o fereastră, să primească mult soare. Ai grijă ca locul în care le găzduiești să fie și bine aerisit, pentru că rădăcinile și frunzele acestei plante au nevoie deopotrivă de lumină și de aer proaspăt. Nu întâmplător, orhideele sunt plantate în ghivece transparente, prevăzute cu găuri mari atât pe fundul vasului, cât și pe laterale. Nu așeza niciodată ghiveciul cu orhidee într-un alt vas opac, prin care să nu treacă lumina. Rădăcinile lor aeriene au nevoie de soare și de căldură pentru a putea absorbi substanțele hrănitoare din apă.
Apa, niciodată în exces
Orhideele sunt plante tropicale, mari iubitoare de umezeală. Dacă aerul din casă este prea uscat, stropește-le cu un pulverizator fin, de preferință cu apă dedurizată. Rădăcinile aeriene, de culoare verde, au nevoie să fie aproape în permanență umede, dar nu trebuie să băltească apa în ghiveci, ca să nu putrezească. În perioada de înflorire, poți adăuga în apa cu care o uzi fertilizatori solubili, dar numai de două ori pe lună, deoarece orhideele nu necesită o cantitate prea mare de minerale. Ai grijă ca fertilizatorii să nu conțină uree, ci doar o cantitate mică de azot. Dar, dacă planta dă semne că s-a îmbolnăvit, dacă i se îngălbenesc frunzele sau îi cad florile prea repede, ferește-te să mai adaugi substanțe fertilizatoare, pentru că îi vor face mai rău.
Ce faci după ce se ofilesc florile?
În niciun caz nu arunci planta la gunoi și nici nu o muți în alt ghiveci. Taie tulpina pe care au fost florile la aproximativ doi centimetri de la bază și continuă să uzi orhideea mai rar, aproximativ o dată pe săptămână, pentru următoarele trei luni. Orhideele de obicei înfloresc o dată pe an, în timpul iernii, dar florile lor pot rezista trei sau patru luni, în funcție de condițiile în care sunt ținute. După ce trec florile, planta are nevoie de o perioadă de repaus și de un loc bine luminat, ferit de curenți reci de aer, pentru a-și reface forțele. Peste aproximativ trei sau patru luni, poți să o uzi mai des, de două sau chiar trei ori pe săptămână cu cantități mici de apă. Adaugă și fertilizatori solubili speciali pentru orhidee, de două ori pe lună, și stropește-i frunzele cu apă, dacă atmosfera din cameră este prea caldă și uscată. Astfel, vei stimula o nouă înflorire, iar în decurs de două luni vei vedea primii boboci de floare.
Transplantarea într-un ghiveci nou
Alege un vas special pentru orhidee, din plastic transparent, cu găuri mari pentru aerisire și scurgerea apei. Apoi cumpără un substrat special, format din scoarță de copac și mușchi. Nu transplanta orhideea în pământ obișnuit pentru flori, pentru că rădăcinile ei nu trebuie acoperite complet cu pământ.
Sursa – libertateapentrufemei.ro/ampress.ro