Școala Gimnazială „Vasile Voiculescu” din Pîrscov a fost inclusă, alături de alte 9 unități de învățământ, în proiectul Digitaliada, un proiect-pilot de educaţie digitală care îşi propune îmbunătăţirea rezultatelor elevilor, prin metode de lucru interactive şi conţinut digital de tip „învăţare prin joc”.
Digitaliada se bazează pe o cercetare sociologică, prima de acest tip, realizată cu privire la tehnologizarea şcolilor şi nevoile de educaţie digitală ale copiilor din mediul rural
Proiectul, iniţiat şi derulat de Fundaţia Orange, are trei componente:
- o componentă de echipare cu echipamente şi softuri adecvate a 10 şcoli din mediul rural. Proiectul-pilot de tehnologizare se desfăşoară în 10 şcoli din mediul rural pe durata anului şcolar 2016 – 2017, la clasele V-VIII.
- o componente de introducere a aplicaţiilor educative ludice: jocuri inteligente intermediate de echipamentele digitale 3. o componentă de platforma educaţională interactivă: www.digitaliada.ro.
Digitaliada propune o metodă de educaţie bazată pe aplicaţii şi jocuri digitale „game-based learning”, menită să completeze metodele clasice utilizate până acum la clasa cu resurse educaţionale bazate pe tehnologie. Jocurile digitale, care vor fi folosite la orele de matematică şi TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor), sunt identificate în strânsă legătură cu obiectivele de învăţare din programa şcolară.
„Ele sunt completate de aplicaţii digitale pentru a oferi profesorilor şi elevilor un cadru mai larg de folosire a echipamentelor digitale în timpul orelor. Plecând de la conţinutul educaţional al jocurilor şi aplicaţiilor, profesorii vor primi exemple de planuri de lecţie demonstrative pentru modul în care poate fi folosit conţinutul digital la clasa”, explică Fundaţia Orange.
Proiectul a fost lansat la şcoala din Poiana Mărului, una dintre cele 10 selectate în proiectul-pilot.
Ce aduce diferit Digitalida: furnizarea de conţinut digital, nu doar de echipamente. În acest mod, proiectul le oferă copiilor „şansă de a se integra în Europa şi în lumea contemporană”.
Catalogul digital permite părinţilor să vadă în timp real care e situaţia copilului la şcoală. El este disponibil în cele 10 şcoli din proiect, pentru clasele V-VIII.
Proiectul a fost conceput având la baza un studiu naţional derulat de GfK în şcoli gimnaziale din mediul rural, dar au fost trecute în revista şi alte proiecte educaţionale pentru a vedea ce a funcţionat şi ce nu. Şi mai ales de ce.
Pe lângă tablete, laptop-uri şi videoproiectoare oferite şcolilor din proiectul pilot, profesorii au trecut printr-o sesiune de formare, au lucrat împreună pe planul de lecţii, pe materialele didactice, şi sunt pregătiţi să includă „jocurile” la ore, începând cu luna octombrie.
La sfârşitul perioadei de un an se va face analiză şi, dacă se dovedeşte că proiectul-pilot este unul de succes, atunci va fi extins, fie prin mărirea numărului de şcoli, fie a numărului de materii.
Proiectul nu-şi propune să încerce să înlocuiască sistemul clasic. Deocamdată, iniţiatorii îşi propun să vină cu suport. Toate resursele digitale propuse în proiect vor fi disponibile gratuit publicului larg pe platforma online www.digitaliada.ro care-şi propune să devină un hub de conţinut educaţional digital.
Pe această platformă vor putea fi puse şi alte materiale digitale, create de profesori şi nu numai, pentru toate materiile predate în clasele V-VIII.
Ce şcoli au fost incluse în urma concursului la care s-au înscris 83 de şcoli
- Şcoala gimnazială Comună Solont, judeţul Bacău
- Şcoala gimnazială nr. 1, Sat Poiana Mărului, judeţul Braşov
- Şcoala gimnazială Tiberiu Morariu”, Sat Salva, judeţul Bistriţa-Năsăud
- Şcoala gimnazială „Vasile Voiculescu”, Sat Pârscov, judeţul Buzău
- Şcoala gimnazială Luna, Comună Luna, judeţul Cluj
- Școala gimnazială „Dimitrie Luchian”, Sat Piscu, judeţul Galaţi
- Şcoala gimnazială Sat Bacia, judeţul Hunedoaranbsp;
- Şcoala gimnazială Muncelu de Sus, Comună Mogoșești-Siret, judeţul Iaşi
- Şcoala gimnazială Comună Oporelu, judeţul Olt
- Şcoala gimnazială „Samson Bodnărescu”, Sat Gălăneşti, judeţul Suceava
Digitaliada este proiectul Fundaţiei Orange şi se desfăşoară cu sprijinul Direcţiei Generale de Învăţământ Preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.
Proiectul este implementat cu sprijinul ONG-urilor Asociaţia Actori Europeni, Asociaţia Cartea Daliei, Asociaţia Societatea Online şi Fundaţia Noi Orizonturi.