Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, promite salarii mai mari cadrelor didactice. Șeful învățământului a lansat și un procent privind majorarea care ar urma să fie operată, respectiv de 34 la sută, majorare car ar urma să se aplice atât pentru personalul didactic cât și pentru cel auxiliar. Anul acesta, personalul didactic şi auxiliar din învăţământ a primit o creştere salarială de 5% în martie şi o alta, identică, acum, în septembrie. Cu toate acestea, ministrul Educaţiei a anunţat că urmează noi majorări.
Negocieri în acest sens au fost purtate marți între premierul Victor Ponta şi liderii sindicatelor din Educaţie, însă cele două părți nu au ajuns la niciun rezultat, Guvernul propunând o majorare salarială de 10%, de la 1 decembrie, cu plata la 1 ianuarie 2016, iar sindicatele au dorit o creştere de 15%, din noiembrie, sau una de 20%, din decembrie.
Propunerea Guvernului nu ne-a mulţumit, de altfel nu am fi ajuns în situaţia să convocăm conducerile federaţiilor noastre. Cele 10 procente care ni s-au promis astăzi reprezintă pentru noi mai puţin decât ceea ce ne aşteptam. De fapt, aceste 10 procente sunt banii pe care noi îi avem stipulaţi în acordul nostru cu Guvernul, de anul trecut, pentru anul 2016 – a spus Anton Hadăr, preşedintele Alma Mater, la finalul discuţiilor.
Potrivit acestuia, joi, va avea loc o şedinţă a FSLI la care vor participa şi reprezentanţîi Guvernului pentru a prezenta reprezentanţilor confederaţiilor din ţară propunerea de creştere salarială, urmând ca sindicaliştii să decidă dacă acceptă oferta Executivului.
Premierul le-a mai spus sindicaliştilor că Guvernul încearcă să trimită Legea salarizării cât mai rapid la Parlament, astfel încât ea să poată intra în vigoare la 1 decembrie. În actul normativ se prevede creşterea salariilor din sistemul educaţional cu 25% din majorarea totală de 70%, majorare prevăzută în document să se facă eşalonat, în următorii patru ani.
De asemenea, Victor Ponta le-a mai promis sindicaliştilor achitarea în totalitatea a sentinţelor judecătoreşti pe 2016.