Cel puţin jumătate dintre români au probleme la coloana vertebrală, cele mai multe suferinţe fiind cauzate de obezitate despre care oamenii cred că poate afecta doar inima, vasele de sânge sau plămânii şi mai puţin sistemul locomotor, potrivit specialiştilor.
Toată lumea vorbeşte despre problemele pe care le provoacă obezitatea inimii, plămânilor sau vaselor de sânge, însă dăm prea puţin atenţie sistemului locomotor şi, implicit, coloanei vertebrale, primele afectate de grăsimea în exces. Dar, cel puţin jumătate din populaţie are probleme cu coloana vertebrală şi circa 50 la sută sunt cauzate de faptul că articulaţiile acesteia şi ale membrelor inferioare suportă în permanenţă greutatea porţiunii din corp situată deasupra lor şi forţa muşchilor. O persoană supraponderală este ca un om normal care duce permanent în spate un sac de 15, 25 sau 50 de kilograme, în funcţie de surplusul fiecăruia – avertizează, medical Ion Manea într-o declarație pentru Mediafax.
Potrivit specialistului, uzura accentuată a discurilor intervertebrale şi în cazurile mai grave, distrugerea acestora, pot provoca dureri greu de suportat.
Persoanele afectate ajung să aibă dureri acute sau cronice pe tot spatele, nu doar în zona lombară sau cervicală, care se extind de multe ori către braţe şi picioare. Probleme mari sunt însă şi în zona cervicală, iar acestea dau alte simptome adiacente – a mai spus specialistul.
Totodată, medicul subliniază că durerile de cap, ameţelile, dificultăţile în efectuarea unor mişcări ale capului, devin foarte frecvente. Mai mult, suprasolicitarea coloanei duce la agravarea unor artroze, apariţia unor poziţii vicioase ale corpului, exagerarea curburii coloanei vertebrale în regiunea lombară, apariţia sau agravarea spondilozei; apariţia ori accentuarea artrozelor şoldului (coxartroza) sau genunchiului (gonartroza), durerile şi limitarea activităţii ori a mobilităţii. Astfel, doctorul recomandă ca persoanele să se adreseze unui specialist atunci când apar durerile înţepătoare în zona coloanei vertebrale.
Coloana vertebrală mai poate fi afectată şi de menţinerea unei poziţii fixe mai mult timp, cum ar fi statul în picioare sau pe scaun, adoptarea unei poziţii greşite atunci când ridicăm sau ducem greutăţi; şederea îndelungată în maşină, în spaţii umede, reci sau în curent, cât şi lipsa mişcării, a conchis medicul.