“Citeşte. Numai citind mereu creierul tău va deveni un laborator nesfârșit de idei și imagini”, spunea cândva Mihai Eminescu, dezvăluind o parte din evoluția pe care o produce lectura în mintea și viața noastră.
Cititul dezvoltă imaginația și creativitatea, de care avem nevoie în fiecare zi, în fiecare aspect al vietii noastre. Până aici toată lumea e de acord. Dar ce ne facem cu faptul ca mulți dintre copiii noștri nu au descoperit plăcerea cititului, iar noi, părinții, nu știm cum să îi determinăm să citească măcar ce li se recomandă la școală. Parintii se simt de multe ori depășiti de această luptă aparent zadarnică, iar copiii nu sunt impresionați de rugămințile și nici de avertismentele părinților sau profesorilor. Cu toții se află într-un cerc vicios, în care se încearcă doar găsirea vinovatului sau măcar a unor scuze care nu ajuta deloc la depășirea situației. Înainte de a ajunge la asta, părinții le pot realmente insufla copiilor dorința de a citi în altă manieră, concentrându-se pe avantajele pe care le aduce lectura.
Cititul ca relaxare și ca terapie.
Când citim, plictiseala dispare fără urmă, grijile sau temerile cu care ne confruntăm zilnic se evaporă și ele. Un alt efect probat al lecturii este că reușește să estompeze gândurile negative. Prin simpla concentrare pe care o necesită cititul, uităm de tristețe, de frici sau de ceea ce trăim în acea perioadă. Lectura ne schimbă dispoziția sufletească, încărcându-ne cu o nouă stare, pe care noi o putem alege, fără să ne fie impusă sau influențată de alții. În funcție de lectura aleasă vom avea și o altă stare care vine la “pachet” cu cartea respectivă. Odată ce suntem prinși în lectură, ne deconectăm de la ceea ce ne supără, și ne putem relaxa. Cititul funcționează ca o terapie pentru minte și suflet. De multe ori, stările conflictuale interne se regăsesc în poveștile citite și împreună cu ele, soluțiile găsite de personaje sau sugerate de autor.
Cititul ca potențator de încredere și stimă de sine.
Lectura unei cărți diversifică vocabularul și crește cultura generală, ajută la descoperirea a noi sensuri și perspective despre lume și viată. În același timp, o informare constantă ajută la cunoașterea și interacțiunea cu mai multă uțurință cu alți oameni, plus că asigură o provizie sănătoasă de subiecte de discuție, oricând și oriunde, pe teme diverse, contribuind la evitarea momentelor sociale jenante. Lectura ajută la îmbunătățirea relațiilor interpersonale odată cu creșterea încrederii de sine. Mintea este exersată și antrenată prin lectură, astfel încât memoria se va îmbunătaăți, conexiunile se vor face mai rapid, iar imaginația va fi activată de contactul constant cu noțiuni noi, abstracte sau cu simboluri. Activarea imaginației este importantă în demersul mental al căutării de soluții sau variante la problematica de zi cu zi (și nu numai), precum și pentru puterea ei anticipatoare. Ea se poate constitui inclusiv într-o “ieșire de urgență” din capcana unei stări neplăcute.
Pe lângă lucrurile bune pe care le aduce cititul, părinții trebuie să țină minte un aspect foarte important: dorința de a citi se învață chiar de la ei. Exemplul lor este cel mai puternic, este exemplul care contează cu adevărat. Când ei citesc constant și sunt mai informați, când se bucură și discută despre ceea ce au citit sau aflat din diverse cărți, copiii devin și ei interesați de lectură. Părinții sunt primii care transmit copiilor cât de importantă și plăcută este această preocupare zilnică. Și chiar dacă nici unii, nici ceilalți nu au această pasiune, ea poate fi descoperită, totuși, oricând. Toamna este un moment deosebit de prielnic pentru citit…
Lectură plăcută!
Sursa: intrenoiparintii.ro