Judecătorii Curții Constituționale a României au decis ca în cadrul proceselor penale, concubinii să aibă același statut ca soții. Mai exact, concubinii sau foștii concubini ai unui suspect sau inculpat ar trebui să aibă dreptul să refuze audierea ca martori. După cum menționează avocatnet.ro, CCR a admis o ,,excepție de neconstituționalitate a soluției legislative de la literele a și b ale alineatului 1 al articolului 117 din Codul de procedură penală. Decizia a fost dată luna trecută, iar astăzi a apărut în Monitorul Oficial și motivarea din spatele acesteia.
Prevederile citate mai sus fac referire la faptul că soții, foștii soți, ascendenții și descendenții în linie directă, dar și frații și surorile suspectului sau inculpatului au dreptul să refuze audierea ca martori în procesele penale. Astfel, judecătorii Curții au considerat că, în fața legii, concubinii ar trebui să aibă și ei dreptul de a refuza asemenea audieri.
„Curtea constată că deosebirea de tratament juridic între soțul/fostul soț al suspectului sau inculpatului, pe de o parte, respectiv persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți, în cazul în care conviețuiesc ori nu mai conviețuiesc cu suspectul sau inculpatul, pe de altă parte, din perspectiva reglementării dreptului de a refuza să declare în calitate de martori în procesul penal, este discriminatorie, nefiind justificată în mod obiectiv și rezonabil, de vreme ce norma procesual penală criticată nu păstrează un raport rezonabil de proporționalitate între mijloacele folosite și scopul avut în vedere.
Dreptul la ,,viața de familie”, în cazul persoanelor care au relații asemănătoare acelora dintre soți ori au avut relații asemănătoare acelora dintre soți cu suspectul sau inculpatul este necesar a fi protejat, în materie penală, într-un mod similar cuplurilor legal constituite, având în vedere identitatea de rațiune a reglementării normei procesual penale criticate în ipotezele menționate”, este explicat în Decizia CCR nr. 562/2017.
În mod obișnuit, atunci când CCR constată neconstituționalitatea unui text de lege/ordonanță, acesta este suspendat timp de 45 de zile de la data apariției deciziei Curții în Monitorul Oficial. După cele 45 de zile, dacă nici Guvernul, nici Parlamentul nu intervin, prevederea neconstituțională își încetează efectele juridice și nu se mai poate aplica. Totuși, deciziile prin care CCR constată neconstituționalitatea unei soluții legislative, așa cum este în cazul de față cu concubinii, par să nu aibă, conform specialiștilor, un efect concret asupra textului de lege/ordonanță vizat”.