Deputatul Sorin Lazăr a fost confirmat recent ca membru cu drepturi depline, în comisia permanentă comună a Senatului și Camerei Deputaților pentru UNESCO. Ca membru deplin în această comisie, Sorin Lazăr va sprijini în continuare proiectul său de suflet, Geoparcul „Ținutul Buzăului” în care și-a pus toată speranța că va deveni un model economic de succes cu reale șanse de dezvoltare. În urma demersurilor sale, în luna iunie 2017, s-a efectuat o vizită de lucru la Geoparc, unde au fost invitați reprezentanți ai Ministerului Turismului, primarii din localitățile implicate în proiect, președintele Consiliului Județean, reprezentanți ai Geoparcului „Ținutul Buzăului”, ai Geoparcului Dinozaurilor – “Țara Hațegului”, reprezentanți ai Comitetului Național Român UNESCO și reprezentanți ai Ministerului Mediului alături de specialiști în speologie.
Deputatul Sorin Lazăr are în vedere îndeplinirea unor obiective prioritare privind Geoparcurile Internaționale UNESCO, tocmai pentru ca în timp, atât „Ținutul Buzăului” cât și celelalte obiective din țară să asigure conservarea, promovarea şi valorificarea elementelor naturale deosebite din zonele UNESCO, valorile de patrimoniu cultural şi istoric, pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor.
,,Am câteva direcții de acțiune care ar putea să se rezume la propunerea recunoașterii, la nivelul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Ministerului Educației Naționale și Ministerului Mediului, a Geoparcurilor Internaționale UNESCO, drept teritorii de conservare integrată a patrimoniului geologic, natural și cultural, de educație și formare și de dezvoltare durabilă, fără impunerea altor reglementări suplimentare, în afara celor prevăzute de documentele internaționale ale UNESCO și GGN (Rețeaua globală a geoparcurilor).
Ar mai fi ca un obiectiv prioritar și propunerea de recunoaștere de către Ministerul Turismului a Geoparcurilor Internaționale ca teritorii de excelență pentru turism și geoturism în strategiile și programele de finanțare pentru dezvoltarea turismului, pentru că un geoparc adaugă un plus de valoare, atât geologică, culturală, identitară cât și de tradiție populară. Un al treilea aspect ar fi propunerea la nivel guvernamental, a introducerii unor priorități, în ghidurile de finanțare, pentru încurajarea proiectelor destinate managementului siturilor UNESCO din România și dezvoltării unor noi Geoparcuri Internaționale” a declarat deputatul Sorin Lazăr.
Demnitarul buzoian consideră că prin susținerea Geoparcului „Ținutul Buzăului” se vor crea astfel premisele pentru o abordare antreprenorială a construcției comunitare, un model economic de succes într-o zonă cu șanse de dezvoltare. ,,Consider că un teritoriu care este un geoparc UNESCO dacă este inclus într-un proiect, de exemplu, de dezvoltare turistică ar putea obține un punctaj favorabil sau un punctaj mai mare decât alte proiecte similare de dezvoltare turistică pentru că, practic, ne promovăm țara și prin aceasta aducem într-o zonă în care alte posibilități de dezvoltare economică nu prea sunt, zone izolate, o dezvoltare turistică ce ar fi, alături de dezvoltarea agriculturii, cam singura posibilitate de dezvoltare durabilă a acelor zone” a adăugat deputatul Sorin Lazăr.
Comisia comună a Senatului și Camerei Deputaților pentru UNESCO urmează ca, la următoarea ședință a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, să trimită către UNESCO o scrisoare de susținere a proiectului Geoparcul „Ținutul Buzăului”. ,,Sperăm, ca în condițiile respectării unor termene, a unor proceduri internaționale, să ajutăm cât putem desfășurarea în bune condiții a acestui proiect, care ar urma, dacă ar fi finalizat, să atragă o dezvoltare durabilă a zonei pe care acest ținut o include”, a menționat Sorin Lazăr.
Proiectul Geoparcul „Ținutul Buzăului” a început în anul 2007, fiind inițiat de Consiliul Județean Buzău în parteneriat cu Universitatea București, construit pe structura unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară formată din 18 comune: Berca, Scorțoasa, Pârscov, Cozieni, Pănătău, Colți, Bozioru, Brăești, Odăile, Cănești, Chiliile, Lopătari, Mânzălești, Bisoca, Valea Salciei, Sărulești, Vintilă Vodă și Beceni (zonă complet rurală cu o suprafață de 1035,9 km2 și aproximativ 48.000 locuitori).
În ședința comisiei din data de 30.10.2017, demnitarul buzoian a dat citire Scrisorii de susținere privind includerea Geoparcului “Ținutul Buzăului” în Rețeaua Globală de Geoparcuri UNESCO. Puteți citi scrisoarea de susținere aici:Scrisoare de sustinere.